I Socialdemokraternas drömscenarier avgår Jan Björklund som ledare för Folkpartiet. En ny partiledare väljs som genast tar Folkpartiet bort från alliansen och förhandlar med (S) om att ingå i en regering eller vara stödparti.
Aftonbladet, som den husbondens röst man är, upprepar detta hela tiden.
Ett avgående kommunalråd (får lämna på grund av valförlust) kräver Jan Björklunds avgång. Hon sitter i en kommun som gjorde ett uselt val. För Aftonbladet blir det "FP-topp kräver Björklunds avgång".
Aftonbladet beställer också en opinionsundersökning där man påstår att 29% av FP-väljarna vill att han avgår. Men fokuserar inte på att 71% tycker han skall stanna kvar eller vet ej. Dessutom bygger man detta på en egen panel "Sverige tycker" vilken som fenomen är mycket underligt.
Så till själva sakfrågan. Bör Jan Björklund avgå? Nej, och jag skall ge några skäl.
För det första måste Folkpartiet koncentrera sig på att genomföra valet 22 mars på bästa sätt. Att ägna två månader åt vem som skall bli partiledare är fel. Det kommer bara skapa spänningar.
För det andra finns det ingen given kandidat. Ingen av Birgitta Ohlsson, Erik Ullenhag eller Maria Arnholm skulle få en majoritet bakom sig. I bakgrunden finns också Cecilia Malmström som många folkpartister drömmer om som partiledare. Men vill hon?
För det tredje är alla tänkbara, förutom Cecilia Malmström, djupt medskyldiga till det dåliga valresultatet 2014. De satt i regeringen och den partiledning som la fast partiets strategi.
För det fjärde går det inte att skapa en dansk situation i Sverige. Där klev borgerliga vänsterliberala Radikale Venstre över blockgränsen och bildade regering med Socialdemokraterna och Socialistisk Folkeparti, SF,(som trots namnet är ett grönt parti). Man stödjer sig på Enhedslisten som liknar Vänsterpartiet. (SF) har hoppat av regeringen men man har samma regeringsunderlag.
För att översätta det till Sverige så skulle (S)+(MP) och (FP) bilda regering med stöd av Vänsterpartiet.
Partistyrelse och riksdagsgrupp skulle aldrig säga ja till detta. Medlemmar skulle lämna och det skulle vara slutet för Folkpartiet.
SCB:s undersökning i våras tittade på olika partiers potential och var de får väljare ifrån. Endast 3,9 % av
Folkpartiets väljare har (S) som nästa bästa parti. Hela 35,8% har (M)
som nästa bästa parti.
Jan Björklunds framtid som partiledare hör givetvis ihop med hur det går den 22 mars, det vet han själv. En framgång och han sitter säkert. Stiltje eller tillbakagång innebär att frågan vem som skall leda partiet kommer upp till ytan.
Men då kan det inte det bara handla om partiledaren utan om flera personer som under längre tid suttit i partiledningen samtidigt som partiet inte lyft utan backat i val efter val.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar