torsdag, december 04, 2014

Blockpolitiken kommer aldrig att dö - möjligtvis förändras

Nu är ett antal, främst socialdemokrater och miljöpartister, ute och pratar om att blockpolitiken måste försvinna. Det är särskilt ett favoritämne för socialdemokrater.

Låt oss fundera på hur skulle regeringar se ut om det inte fanns någon blockpolitik?

En sak är säker. Socialdemokraterna skulle alltid sitta i regeringen och statsministern skulle alltid komma från detta parti.

Det är det viktigaste skälet till alla dessa utspel.

Som jag skrev i mitt förra inlägg:

"Socialdemokraterna anser att man har moralisk rätt att regera landet och kommer man i opposition så har man rätt att med alla metoder korrigera detta felaktiga valresultat. Och när sedan ordningen är återställd är det de borgerliga partiernas skyldighet att se till att en (S) regering kan sitta kvar."

Moderaterna skulle om blockpolitiken dog alltid sitta i opposition. Det skulle till oerhört särskilda omständigheter för att man i Sverige skulle göra som i Tyskland och skapa en "stor koalition" mellan (S)+(M).

Lek med tanken att Centerpartiet och Folkpartiet bildade en majoritetsregering med S+MP.

Vi skulle då ha tre block. Regeringsblocket, M+KD blocket och SD. Samt en ilsken Jonas Sjöstedt totalt isolerad på vänsterkanten.

M+KD skulle bli den konstruktiva borgerliga oppositionen som skulle ta väljare från regeringspartierna, särskild allmänborgerliga. Samma blockpolitik som idag fast med annat utseende. Regeringsblocket skulle säkert förlora röster i nästa val. Jag tror t.ex att Folkpartiet inte skulle klara 4% spärren, och vi skulle vara tillbaka i blockpolitiken där vi är idag.

Risken är också stor att Moderaterna i det läget börjar, som borgerliga partier i Danmark gjort med SD:s motsvarighet Dansk Folkeparti, tolerera SD även om regeringssamverkan inte är möjlig.

Vad har hänt i Norge och Danmark när borgerliga partier klivit över blockgränsen? Exakt det som jag visat ovan. Blocken består och efter en tid blir de lika stora på nytt.

I Norge klev Senterpartiet över blockgränsen och bildade regering med Arbeiderpartiet och  Sosialistisk Vensterparti. Detta trots borgerligt flertal i Stortinget.

Efter åtta år hade de fyra övriga borgerliga partierna majoritet utan Senterpartiet och Erna Solberg från Höyre bildade regering med Fremskrittspartiet.

I Danmark klev Radikale Venstre över blockgränsen. Men alla opinionsmätningar visar att övriga borgerliga partier, dit räknas i Danmark Dansk Folkeparti, är klart större än regeringen och dess stödpartier och kommer kunna bilda regering utan stöd av Radikale.

Blockpolitiken kommer alltid att bestå. Den är också en förutsättning för växling vid makten och att samma partier inte prenumererar på regeringsmakten, vilket inte är bra för demokratin.

Däremot kan den förändras över tid. Miljöpartiet var 2002 i förhandlingar att bilda regering med tre borgerliga partier för att några år senare klart ta ställning för ett rödgrönt block.

Skall blockpolitiken någonsin brytas måste det ske för att Sverige behöver det, inte för att ett antal socialdemokrater vill cementera sitt partis maktinnehav för lång tid framöver.

Inga kommentarer: