torsdag, mars 15, 2007

Lars Leijonborg fyller 10 år idag.


Det är idag 10 år sedan Lars Leijonborg blev partiledare. Det var då ett parti i kris som egentligen inte tyckte något. Det var svårt att hitta några frågor som partiet förknippades med.

Idag vet betydligt fler vad folkpartiet står för. Undersökningar visar bland annat att svenska folket tycker folkpartiet har bästa skolpolitiken. Även integrationspolitiken rankas högt av väljarna.

Det folkparti Bengt Westerberg lämnade efter valet 1994 stod inte för någonting. Man visste inte ens vem man ville regera med. Bara någon vecka innan valet ställde Bengt Westerberg upp med Ingvar Carlsson i en affärstidning och antydde att han kunde tänka sig hoppa från fyrpartiregeringen till en koalition med (s). Hade folkpartiet gjort detta hade partiet inte funnits idag.

Jag har därför svårt att förstå när vissa drömmer sig tillbaka till Bengt Westerbergs tid. Vad drömmer man om?

Jag har lika svårt när förståsigpåare och tyckare i tidningar, bloggar och TV program säger att man vill ha tillbaka det gamla folkpartiet. Det är personer som aldrig röstat på partiet. Jan Guillou är en av dem. Tror någon att han röstat på folkpartiet någon gång?

Tillståndet i partiet idag? Man kan nog säga att folkpartiet inte hämtat sig riktigt efter dataskandalen. Det kommer att ta lång tid. När rättegången senare i vår genomförs påminns man igen om vad som hände.

Hur ser Lars Leijonborgs framtid ut?

Jag har skrivit och förut och gör det igen. Det beror mycket på hur opinionen ser ut. Ligger folkpartiet stadigt kring 5-6% så kommer givetvis ropen efter ny partiledare. Men om fp-ministrarna kan leverera och partiet finns kring 7-8 % så lär Lars Leijonborg sitta kvar tillsvidare. Ett annat skäl att han sitter kvar är givetvis att det inte finns en given efterträdare.

Namn som nämns är Jan Björklund, Cecilia Malmström och Johan Pehrson. Men ingen av dem har ett sådant stöd att det finns en majoritet i partiet som vill byta ut Leijonborg mot någon av dem.

Om sedan han sitter fram till valet 2010 är en annan fråga. Det är mycket möjligt att han stiger av som partiledare frivilligt innan dess men sitter kvar som minister. Det är långt till 2010 och mycket kan hända.

Till slut ett stort grattis Lars.

PS !Läs gärna intervjun i dagens Expressen med Lars Leijonborg. DS!

Jag har placerat min blogg i
Kungsbacka
på bloggkartan.se

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej håller med dej att Leijonborg har gjort ett otroligt bra arbete, vill dock ge Westerberg en eloge för det arbete han gjorde för att göra Sverige till ett bättre land när han var socialminister. Jag hör nästan dagligen personer med handikapp visa sin tacksamhet för att han öppnade dörren för dem att komma in i det samhälle som tidigare hade varit förmenat dem. Sverige var skrämmande före Westerberg tog tag i bla LSS

TOMMY RYDFELDT sa...

Jag utgick bara från Bengt Westerberg som partiledare och i vilket skick partiet var i 1994. Som socialminister gjorde han bra insatser och kommer alltid att minnas för handikappsreformen.

Socialdemokraterna påstår ju ibland att det är de som gör alla reformer. Konstigt att det då behövdes en borgerlig regering för att ge handikappade en dräglig tillvaro. Eller åtminstone en lastiftning till stöd. Sedan är det ju kommunerna som med blandad resultat haft att genomföra reformen.