måndag, mars 12, 2007

Dagens centerparti spretar åt olika håll

Folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag ifrågasätter i dagens nummer av Dagens Nyheter vissa nyliberala ståndpunkter som centerpartister driver. Rubriken på artikel är
”Centerns nya nyliberalism är en fara för Alliansen”. Läs artikeln genom att trycka här.
Om åsikterna är ett hot mot alliansen kan man ju alltid diskutera men det är ju klart att vänstersidan med glädje hoppar på dessa åsikter och påstår att hela alliansen har dem.

Dagens centerparti rymmer en oerhörd åsiktsspännvidd.

Det centerparti man möter ute i kommunerna är ofta väldigt konservativt och traditionellt.
Allmänt misstänksamma mot privata initiativ och hittar inte sällan politiska lösningar tillsammans med socialdemokraterna. Detta gäller speciellt bland centerpartister +50.

I Kungsbacka sa några centerpartister ur den gruppen nej till flyktingmottagande.

Jag skall ge er fler exempel på hur centerpartiet driver politik. Landstinget Halland är nog det mest borgerliga landsting i Sverige. Det har alltid varit borgerlig majoritet. Och här är till och med miljöpartiet borgerliga.

Det borde vara ganska naturligt att man som på många andra ställen i Sverige, även vänsterstyrda, prövar att lägga ut delar av ambulanssjukvården på entreprenad.

När frågan kom upp på ett möte sa centerpartiet blank nej. Kan inte överhuvudtaget diskuteras. Mp+m+fp hade säkert sagt ja att pröva frågan.

I gruppen strax under +50 centerpartisterna finns det en grupp som var aktiva under CUF:s mest radikala period. Då man kallade CUF:arna för ”Åsa-Nisse marxister”. Dessa har kvar sina radikala drag men är klart mer vänster än sina äldre kollegor.

En ny grupp är den som någon har döpt till ”Stureplanscentern” som leds av Fredrik Federley. Riksdagsman och avgående CUF ordförande. Och det är ju den grupp Erik Ullenhag menar när han pratar om hot mot alliansen.

Man är för platt skatt, alltså inte skatt efter bärkraft. Man är för marknadshyror för hyreslägenheter och driver bland annat en hård kamp mot gällande arbetsrätt.

Man har ju inte fått med sig centerpartiet på dessa punkter men det finns frö i de frågor som dagens centerparti driver. Bland annat förslaget att ungdomar under 25 skall ha sämre anställningstrygghet.

Jag håller inte riktigt med Erik Ullenhag att ”Stureplanscentern” är ett hot mot alliansregeringen. Det blir det först om centerpartiet i sin helhet tar till sig dessa idéer.

Däremot kan det skapa spänningar inom centerpartiet. Hur centerpartistiska konservativa kommunalråd och landstingsråd på landsbygden skall kunna samsas med Fredrik Federley kan man verkligen fråga sig. De har inte mycket gemensamt politiskt.

Inga kommentarer: