onsdag, oktober 22, 2008

Dagens stollar

Chefen för Smittskyddsinstitutet, Ragnar Norrby, vill göra det lagligt att medvetet smitta andra personer med hiv. Myndigheten har också sagt nej till att hjälpa polisen att hitta en smittspridare i Stockholm.

Argumenten är att det skadar preventivarbetet, att straffen är för hårda och att hiv ”inte är så farligt idag” det finns ju bromsmediciner. Det sista uttalandet kommer från Jan Albert, professor i smittskydd och ansvarig för hiv-sektionen på myndigheten.

Förstår inte denne Albert att hans uttalande har motsatt effekt? Nu behöver man ju inte skydda sig för får man hiv så skyddar ju bromsmediciner.

Det finns uppenbart flum i svenska samhället på andra ställen än skolan.
Att medvetet skada an annan människa genom att medvetet utsätta den för risken att bli smittad av hiv skall givetvis vara brottsligt och ge straff. Det borde också, om det inte redan är det, vara brottsligt att inte hjälpa polisen att hitta smittspridare.

Sällan har väl ett uttalande varit så emot vad svenskarna tycker. Av Expressens läsare anser 96,8 % att Norrby och albert har fel. Av Svenska Dagbladets läsare anser 92% att de har fel. Snacka om att hamna snett i debatten.

Herrar Ragnar Norrby och Jan Albert utnämnes härmed till dagens stollar.

SvdDNAftonbl

3 kommentarer:

Niklas sa...

Läser runt på lite bloggar om det här och hittar inte en enda bloggare som väljer att citera vad Riksförbundet för HIV-Positiva i Sverige. Det här är ett klassiskt exempel på hur de med erfarenhet och kunskap står i strid med de som tycker och talar.

Hemlige sa...

Fast du har nog fel i statistiken där, jag tvivlar ju starkt på att Expressens "läsare" verkligen är läskunniga? Jag skulle ju också ifråga sätta den genomsnittliga kunskapsnivån på detta urval av "läsare".

TOMMY RYDFELDT sa...

Till Hemlige!

Det är ungefär likadant resultat i Aftonbladet, Expressen och Svenska dagbladet. Massivt motstånd mot att ändra lagen som Smittskyddsinstitutet vill. Kan ingen läsa?

Till Niklas

Jo jag har läst vad de säger och håller inte med. Givetvis måste alla ta ansvar för vad man gör vid sexuella kontakter. Men med all respekt har jag svårt att ställa upp på att man skall föra över ansvar på sådant sätt att den som är Hiv positiv inte skall behöva tala om att man är smittad. För det är ju vad de säger.