torsdag, oktober 23, 2008

Palin en klar belastning

Svenska Dagbladet skriver om att det nu finns konservativa i USA som inser att loppet är kört och vill lansera Sarah Palin inför valet 2012 som republikansk presidentkandidat.

Hoppsan!

När John McCain utsåg henne till vicepresidentkandidat så ifrågasatte jag starkt hennes kandidatur. Jag noterade att svenska bloggare som stödjer McCain gillade Palin.

Jag upplevde att det fanns klar Dan Quayle varning på henne. Oerfaren och ganska okunnig. Dan Quayle var ju president Georg Bush den äldres vicepresident.

Första veckan gick ju allt bra, men sedan kom problemen.

I flera intervjuer visade hon sig klart okunnig. Svarade inte på frågorna, läste innantill från en lapp och verkade allmänt osäker.

Kampanjen såg till att man minimerade antalet intervjuer och en öppen presskonferens kom inte på fråga.

Hennes popularitetssiffror började dala och idag har 50 % av väljarna en negativ uppfattning om henne.

Det var givetvis också ett ordentligt slag när f.d. utrikesministern, generalen och republikanen Colin Powell sa att utnämningen av Sarah Palin var ett av de viktigaste skälen för att han skulle rösta på Barack Obama.

Men hon enar den republikanska basen, säger någon. Riktigt men den är liten och siffror visar att hon förmodligen skrämmer bort fler än hon entusiasmerar.

En vice ordförande i kristdemorkaterna, brevid Göran Hägglund, som är emot abort, emot rätten för homosexuella att både adoptera och gifta sig skulle säkert ena kristdemokraternas bas. Men skrämma fler väljare från partiet.

Kan John McCains ålder och Sarah Palins oerfarenhet vara skälet till att Barack Obama tar allt fler äldres röster? Frågan diskuterades på allvar på CNN:s ”situation room” igår.

Och äldre väljare är viktiga. Ju äldre man är i USA ju större valdeltagande.

Inköpen av kläder och smink m.m. till Sarah Palin för hundratusentals kronor av kampanjmedel har väl inte hjälpt till i debatten kring hennes person.

Sarah Palin presidentkandidat 2012? Hon kommer säkert försöka men når ungefär lika långt som Dan Quayle 2000. Kampanjen blåstes av innan första primärvalet.

Det är lite svårt att vara kandidat om man inte klarar tuffa intervjuer och vägrar hålla presskonferenser.

Det brukar sägas att vicepresidentkandidater inte påverkar valet. Men denna slutsats ifrågsätts av allt fler bedömare. Dan Quayle brukar tas som exempel. Men det kanske var så att George Bush den äldre hade vunnit med 2-3% fler röster över Dukakis 1988 med en annan vicepresident.

Allt tyder också på att första dagarna efter Sarah Palins utnämning steg John McCains siffror på grund av henne. Första intrycket var bra. Men när man fick ta en andra titt så ändrade sig många väljare och fler blev mer negativa till John McCain än innan hennes utnämning.

Det skall bli intressant om forskning och analyser efter valet kommer kunna svara på frågan om vicepresidentkandidaternas påverkan på utgången av val i allmänhet och Sarah Palins påverkan på valet 2008 i synnerhet.

SvdAftonblDNPolitikDagblDagenDN2Dn3DN4

2 kommentarer:

Johan Jakobsson sa...

Tror tyvärr att du har för dålig koll på amerikansk politik för att göra en sund analys av det hela. Ja, Palin hade varit en katastrof i Sverige. Hennes värderingar är inte "svenska". Detta är naturligt. Däremot är hon enormt populär bland många amerikaner.

Se det lite så här: I Sverige vill en majoritet ha Mona Sahlin som nästa statsminister. I USA däremot hade man sett Sahlin som en galen kommunist som stöder 25% moms, höjda skatter, 10 års fängelse för mord (5 år i praktiken) och fanatiska intrång i privatlivet.

Palin är varken mer eller mindre, jo förmodligen mindre, främmande för Amerikaner än vad Sahlin är för svenskar.

TOMMY RYDFELDT sa...

Till Johan!

Du har ett fp klingande namn.

Jo jag kan amerikansk politik. När man går från 20 % till 50 % negativa omdömen bland väljarna är man ett problem.

När Colin Powell som ett av de viktigaste skälen att rösta på Obama säger Palin, är hon ett problem.

När man inte vågar hålla presskonferens, är man ett problem.

Sarah Palin är ett problem för John McCain