onsdag, maj 20, 2009

Omreglering av apoteken ger bättre service- Insändare

Denna insändare fick jag publicerat igår i Norra Halland och är en replik på en insändare från PRO. Sossarnas pensionärsorganisation.

Apotekens omreglering ger bättre service och öppettider

Sverige, Kuba och Nordkorea. Var har vi gemensamt? Jo det är i dessa länder man inte tillåter andra än staten att driva apotek.

PRO:s Bo Bäck tycker i Norra Halland 15/5 att vi skall fortsätta och tillhöra detta sällskap.

För det första använder Bo Bäck en felaktig term. Det är ingen avreglering av apoteken som sker nu.

Det är en omreglering. Apoteken kommer även i fortsättningen att vara statligt reglerade just för att säkerhet och läkemedelsförsörjning är en sådan viktig fråga.

Men fler aktörer ges möjlighet att verka. Vilket, det visar andra länder, ger ökade öppettider, fler apotek och bättre service.

Sverige har idag ett apotek per 10.000 invånare. Inom den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD:s medlemsländer är det ett Apotek per 3000 invånare.

Bo Bäck ondgör sig över rapporter om äldres läkemedelsanvändning och kallar det skandal. Jag kan bara hålla med.

Men det är ju faktiskt så att detta sker när vi har statliga apotek. Alltså inget argument mot den omreglering som nu sker.

Det intressanta är att samma argument som PRO använder för att säga nej till omreglering av Apoteken skulle kunna användas för att förstatliga alla mataffärer.

Säkerhet, samordning, service. Att det blir billigare att ha en aktör, staten, som äger butikerna.

Men jag tror ingen skulle komma på tanken. Därför ingen tror att det skulle bli bättre service, billigare och säkrare mat och bättre öppettider.

I Kungsbacka kommer två Apotek säljas till nya aktörer. Det skall bli intressant att se de förändringar jag är övertygad kommer vad gäller utbud, service och öppettider. Och vem vet om någon mer startar Apotek i Kungsbacka?

Tommy Rydfeldt (FP)
Landstingspolitiker

Inga kommentarer: