onsdag, januari 13, 2010

Varför förstår inte bankerna?

Bankerna har åter räddats av staten. Alla bankerna har inte sökt något stöd eller behövt det. Men alla har i grunden ett insättningsskydd som staten garanterar.

Så även banker som formellt inte har statligt stöd har det indirekt och skulle inte fungera utan detta insättningsskydd.

Trots alla statliga garantier och stöd och omfattande kritik fortsätter bankerna med sina bonussystem.

Det är ganska otroligt att man inte förstår kritiken och de tydliga signaler som övriga samhället ger.

Sitter man i styrelser och direktionerna och säger helt öppet att alla från finansministern till bilmontören på SAAB kritiserar våra bonusar men det bryr vi oss inte om. Vi skall ha dem ändå för vi är så duktiga? Eller hur fungerar det?

Dessutom är det valår 2010. Enkelt för politiker från vänster till höger att via symbolhandlingar sparka extra på bankerna som inte står högt i kurs hos allmänheten.

Jag är inte mycket för symbolåtgärder men faktiskt börjar jag luta åt att så kallade bonusar skall beskattas med extra skatt. T.ex 80% för den enskilda och 30% extra social avgifter. Extra skatt finns i Storbritannien och Frankrike.

Tror ni dem förstår då?

PS! I Swedbank fick de bonus som kollade övriga med bonus. Fick man mer eller mindre bonus om man stoppade kollegornas bonus? DS!

SvdDNSvd2DN2DN3Expressen

Min hemsida

Inga kommentarer: