söndag, september 04, 2011

Arbetar HSB för socialismen?

I en debattartikel i Aftonbladet, samma sak har han framfört i Dagens Samhälle, så föreslår socialdemokraten Anders Lago, ordförande i HSB, att Sverige skall återgå till en socialistisk bostadspolitik.

Han skriver:

"I stället för att sälja mark till de som bjuder mest, borde kommunerna sälja till dem som vill bygga bra bostäder till rimliga priser"

Om inte Anders Lago känner till det kan jag berätta för honom att politiken har vi prövat i Sverige och den misslyckades. Helt enkelt för att reglera marknaden och införa socialism inte fungerar. Inte i Sverige och inte i något annat land heller.


Om en kommun säljer mark billigare än vad marknaden är beredd att betala så uppstår ju situationen att antingen tjänar fastighetsbolaget/byggbolaget dessa pengar. Man får helt enkelt större vinst på projektet eller om det är hyresrätt så äger man en fastighet som från dag ett är värd betydligt mer än vad man senare kan få ut för den.

Eller så tjänar den som flyttar in i en bostadsrätt pengarna och när man säljer bostadsrätten så får man vinsten som blev när kommunen sålde billig mark.

För att  motverka detta måste man reglera försäljningarna. Så var det tidigare. Så kallat hembud på bostadsrätter. Man fick inte sälja till vilket pris som helst.

Även fastighetsbolag måste nekas sälja bostäder som har billigare mark.

Det är ytterst förvånande att HSB förespråkar denna form av socialism eller är det Anders Lago som sprungit iväg utan att tänka ordentligt?


Expressen

Inga kommentarer: