torsdag, november 10, 2011

Insändare om Socialdemokraternas regionbudget

I dagens nummer av Hallandsposten och Laholms Tidning har jag en insändare om Socialdemokraterna och dess alternativa budget i Region Halland.

En siffra skall jag korrigera. Besparingen (S) gjorde på vårdcentralernas är 9 miljoner och inte 16,3 miljoner.  Jag hade fått fel siffra från tjänstemannahåll. Men det är lika fullt en besparing.

Som hade inneburit att privata som regionens centraler hade fått lägga sparförslag.

Det finns andra funderingar man kan ha kring S-förslaget och hur man räknat. Bland annat när det gäller sjukresor.  Återkommer kanske om det om Socialdemokraterna tar en debatt om detta i media. Då finns det anledning att lyfta fram hur man räknat och yrkat.

 Socialdemokraternas ofullbordade budget

För första gången på tio år hade Socialdemokraterna i‑Region Halland (tidigare Landstinget Halland) ett eget budgetförslag. Det gick inte så bra. I ivern att föreslå minskade intäkter och ökade kostnader hängde inte finansieringen med.

Säger man som S nej till höjning av patientavgifterna, drabbar detta såväl privata som regionens vårdcentraler. De måste då kompenseras. Det hade inte S gjort. I‑stället hade man åstadkommit en besparing på vårdcentralerna med 16,3 miljoner kr.

När jag på regionfullmäktige påpekade detta såg S-ledningen ut som frågetecken. Efter viss turbulens fick man erkänna att man missat detta och lade till att alla skulle få kompensation. Men någon finansiering fick man aldrig fram. Den extra skattehöjning man föreslog räcker inte.
Så det så kallade socialdemokratiska budgetalternativet kommer gå till historien som S-ledarna Per Persson och Liselotte Bensköld-Olssons ofullbordade.

Nästa år kanske det är lika bra att man återgår till att rösta på majoritetens budget. Den är ganska bra och dessutom finansierad.

Tommy Rydfeldt (FP)
Ledamot i regionfullmäktige

Inga kommentarer: