måndag, februari 18, 2008

Jan och Nyamko städare efter Mona

På DN debatt skriver utbildningsminister Jan Björklund (fp) och integrationsminister Nyamko Sabuni (fp) följande om bristerna i svenskundervisningen, SFI:

”Nu tar alliansregeringen ett samlat grepp om problemet och presenterar i dag ett reformprogram med högre krav på både elever och utbildning. Vi inför obligatoriska nationella slutprov som ska börja användas från årsskiftet. Därtill får flyktingar och invandrare inte ägna mer än tre år för att slutföra sin sfi-utbildning, vilket kommer att öka studiedisciplinen och genomströmningen. Framöver kommer också den nationella inspektionen av sfi att förstärkas med ökade sanktionsmöjligheter. Det ska inte längre vara möjligt att använda sfi som en form av försörjning år efter år utan att få några språkkunskaper”

Sfi har under många år varit ett problem. Förslaget är inte en kritik mot de invandrare/flyktingar som gått sfi och hoppat av eller fått dåliga studieresultat.

Det är en kritik mot stat och kommun som misslyckats och inte sett till att ge de som kommer till Sverige får den bästa grund för att kunna leva här. Nämligen tala svenska

Mona Sahlin har som ett av sina olika statsrådsjobb varit integrationsminister. Även här misslyckades hon och detta är ett städjobb efter Mona och sossarna.

Läs också hur bland annat brister i språket och lagar om diskriminering utnyttjas. Utmärkt artikel av Maciej Zaremba.

SvdAftonSydsvHD

Uppdatering

Nu reagerar Yvonne Ruwaida(mp), numera politiker i Stockholms stad, i DN mot Björklund-Sabunis artikel. Bättre kvalité är en resursfråga, säger hon. Hon gillar inte heller krav och dagens regler.

Problemet för henne är ju att sfi fick ju försämras kraftigt på hennes skift i riksdagen och som budgetförhandlare för miljöpartiet. Under 8 år var miljöpartiet och Yvonne Ruwaida med och styrde Sverige och struntade i sfi.

Det är ju personer som Yvonne Ruwaida och Mona Sahlin som är skyldiga till att sfi har så dålig kvalité.

Uppdatering 19/2

Återigen tar man till rasistknepet när en havererad verksamhet ifrågasätts. I Svenska Dagbladet menar Inger Lindberg, professor i svenska som andra språk, en person som presenteras som Sveriges ledande expert på området, att Jan Björklunds argumentation är att ”fiska röster i grumligt vatten”.

– Det är väldigt svårt att komma ifrån misstanken att den här sortens resonemang handlar om att appellera till den typen av attityder, säger hon.

3 år, jag skriver 3 år. För att varje dag lära sig svenska. Och det skulle inte räcka? Och argument Inger. Inte bara skylla på främlingsfientlighet.

Jag har flera invandrande vänner som lärt sig språket på mindre än 6 månader och som hoppat av sfi för det gav inget.

Jag tror Inger Lindberg behöver ifrågasättas. Ingen vidare expert. Kanske ett nytt jobb vore bra för henne. Som inte har med språk att göra.

Inga kommentarer: