fredag, februari 22, 2008

Fördel Hillary i debatten

I onsdags hade jag förmånen att lyssna på Göteborgs Postens förstereporter Britt-Marie Mattsson på Hotell Halland i Kungsbacka. Hon analyserade bland annat den amerikanska valkampanjen. Britt-Marie Mattsson är en av Sveriges mest erfarna och kunnigaste journalister när det gäller att följa amerikanske val. Detta är hennes nionde presidentval som hon följer både från Sverige men också på plats.

Vi fick en trevlig pratstund efteråt och konstaterade att vi båda brukar titta på CNN och programmet ”Situation room”. Läs hennes senaste analys i Göteborgs Posten.

I natt hölls den senaste debatten mellan Barack Obama och Hillary Clinton.

Jag tycker Barack Obama var lite för defensiv. Men förmodligen var det rätt taktik. Han ville inte göra några misstag och Hillary var den som var mest på offensiven.

Barack Obama har ju i ett av sina tal kopierat guvernören i Massachusetts som är en vän till honom.

Och Hillary var inte sen att i debatten påminna honom om detta ” Om din kandidatur ska handla om ord så borde det vara dina egna ord” Och ” - Senator Obama står för förändring du kan kopiera.”

Hon fick en del burop men jag tror att hennes påpekande kan ”fastna" och skapa en del tvivel hos väljare som kanske funderar på om Obama bara är en PR maskin som är duktig på att framföra ord med karisma eller om han är en stabil politiker med verkliga visioner.

Hillarys avslutning fick stora stående applåder. Hon blev mycket personlig och sa bland annat att det var en ära att vara på samma scen som Barack Obama och tog honom i handen.

Jag tycker hon vann debatten på poäng för att hon var mer offensiv och personlig. Barack Obama tog inga chanser och gjorde heller inga misstag. Men räcker denna insats i debatten för att Hillary skall kunna vända kampanjen och vinna nomineringen? Tveksamt, förmodligen inte.

Första ”skandalen” har också dykt upp i valet. John McCain anklagas i bland annat New York Times för otillbörlig relation med en lobbyist. Det antyds att det kan ha varit en sexuell relation men också att han sam utskottsordförande i senaten hjälp henne och de hon lobbat för på ett felaktigt sätt.

John McCain dementerar och vi får se om historien håller, lever kvar eller dör.

DN1DN2DN3Afton1Afton2Svd1Svd2

Inga kommentarer: