fredag, februari 22, 2008

Bristfällig närakutsutvärdering

Närsjukvårdsstyrelsen i Halland har på sitt bord fått en utvärdering av närakuten i Kungsbacka. Utvärderingen är mycket bristfällig. Kungsbacka Posten skrev mycket bra om detta i lördags (finns tyvärr inte på nätet). Jag fick möjlighet att uttala mig.

Valde att skriva en insändare i samma ämne i vår andra lokala tidning, Norra Halland.

Är publicerad idag.

Bristfällig närakutsutvärdering

Närsjukvården i Hallands förvaltning har presenterat en utvärdering av närakuten i Kungsbacka och behovet av nattöppet. Om jag hade varit konspiratoriskt lagd hade jag trott att man först skrev slutsatsen och sedan anpassade utredningen till denna.

Den är mycket bristfällig och ger inga svar på om närakuten är en framgång eller om det finns behov av nattöppet.

Här är några punkter.

• Man jämför faktiska besök 2006 och 2007 i procent. Inte i besök. Det gör det svårt att bedöma om besöken är fler 2007 från Kungsbackabor eller färre. 2006 redovisas inga siffror på patienter från andra län. Och procentsiffran på besöken från Kungsbacka slutar på 87 %. Vad har övriga 13 % tagit vägen? 2007 är plötsligt utomlänspatienter 20 % av alla besök. Har besöken från Kungsbackabor minskat 2007?

• Besök nattetid på Östra sjukhuset från Kungsbackabor redovisas överhuvudtaget inte i rapporten. Jag har själv pratat med föräldrar som nattetid åkt dit med sina barn pga. stängd närakut. Dessa är helt bortglömda i statistiken. Det finns heller ingen statistik om eventuella besök på andra akutmottagningar som nattöppna Axess akuten i Göteborg

• För besök på Sahlgrenskas akut redovisas en minskning. Men natten särredovisas inte. Så vi vet inte om antalet besök från Kungsbacka nattetid, som hade kunnat få hjälp i Kungsbacka, ökat eller minskat.

• Man försöker inte analysera mörkertalet för besök som inte görs pga. stängd närakut på natten. Jag vet det är svårt men man borde ha försökt sig på detta och jämfört med liknande kommuner i landet där nattöppen verksamhet finns. Haft genomgång med sjukvårdsupplysningen m.m.

Utvärderingen skapar fler frågor än den ger svar. Närsjukvårdsstyrelsen borde skicka tillbacka den till förvaltningen för total omarbetning.

Tommy Rydfeldt (fp)
Landstingspolitiker

Inga kommentarer: