måndag, februari 18, 2008

Klimatberedningen duckar om kärnkraft

Sveriges klimatpolitik kommer att halta eftersom en majoritet i beredningen inte vill tala om kärnkraften.

Folkpartiets linje är ju att tillåta fler nya kärnkraftsverk.

– Folkpartiet liberalernas klimatpolitik leder till betydligt lägre utsläpp av växthusgaser än det nu föreslagna nationella målet, eftersom vi bejakar utbyggd koldioxidfri kärnkraft, säger Carl B Hamilton (fp) i ett pressmeddelande och fortsätter:

- Folkpartiet når lätt minskningar av utsläppen från Sverige med ytterligare ca 20 miljoner ton koldioxid per år, eller minst ytterligare 25-30 procent, räknat i procent på det sätt som görs i formuleringen av det nationella målet. Den totala minskningen med folkpartiets klimatpolitik blir försiktigt räknat minst 60 procent.

Man tar i beredningen alltså inte upp ersättning till kärnkraften eller tar ställning till hur länge nuvarande verk skall drivas och om det skall byggas nya.

- I valet mellan mer svensk kärnkraft och större globala utsläpp borde mer svensk kärnkraft vara det självklara valet, säger Carl B Hamilton.

Jag håller med honom. Oavsett hur beslutet blir måste vi förr eller senare ta ställning till om kärnkraften skall avvecklas. Och i så fall när. Eller om nya verk skall få byggas.

Svenska folket kan då göra sitt demokratiska val när man vet vad de som inte vill ha kärnkraft vill ersätta det med och hur trovärdigt detta alternativ är.

Svensk energipolitik, oavsett regering, har duckat för problemen i 30 år och fortsätter tydligen den vägen.

Tips läs debattartikel i Aftonbladet om klimatet av Sidas generaldirektör Anders Nordström.

DN1SvdDN2HDSvd2Svd3

2 kommentarer:

Mikael i go:teborg sa...

Sverige kan mycket väl klara både Klimathotet och ett avskaffande av Kärnkraften i Sverige samtidigt.
Sverige är världens 4:e största exportör av tidningspapper till andra länder i europa.Att läsa tidningar är en tradition som är särskilt stark i Norden.Just nu går tidningsläsandet kraftigt neråt genom gratisnyheter på nätet och att allt fler annonsörer väljer nätet i stället för tidningar.
Tidningsläsande i USA befinner sig i fritt fall, Sverige brukar ta efter trender från USA.Expressen tappades 10% av sina läsare 2007.
Skogsindustrin förbrukar 20 TWh i Sverige 4-5 TWh är en rimlig förbrukning för tidningspappersproduktion.
Det är skogsindustrins pappersföretag som främst vill ha kärnkraften kvar i Sverige.

Willy sa...

Du kan vara säker på att om kärnkraftsavvecklarna hade några hållbara alternativ, då skulle dem ha tagit bladen från munnen och berättat. De har inga alternativ och bara hoppas på ett under och skjuter besluten framför sig tills det blir för sent.

Sanningen är att oljereserverna i världen är lägre än vad man anger officiellt, t. ex. en engelsk undersökning har nyligen kommit fram till att Libyen bara har hälften så stora reserver än de som anges officiellt.

För en hållbar oljefri civilisation krävs det kärnkraft som via vätgasproduktion och efterföljande metanoltillverkning skulle kunna ersätta merparten av fossila bränslen.

Läs "methanol economy" i Wikipedia, som citerar på första plats boken "Beyond oil and gas - The Methanol Economy", skriven av en Nobelpristagare som är världsauktoritet för kolvätekemin.

Sätt igång med flera kärnkraft, bygg dem maximalt terrorist- och bombsäkra - det tar 10-20 år. Avveckla dem om och när det finns något bättre, men vänta inte längre på under.

Dagens bästa gissning är att oljan tar slut om 30 år. Om ingenting görs till dess, då blir en världskris utan like och då kommer det inte att hjälpa att Sverige deklarerar sin neutralitet.