torsdag, juni 19, 2008

Sans och balans i FRA debatten?

Sverige måste som alla andra länder bedriva signalspaning. Men den måste vara demokratiskt kontrollerad och FRA skall inte slumpmässigt efter eget tycke granska personer utan att det finns skälig misstanke.

Det är min grundinställning till FRA förslaget och all övervakning som samhälle bedriver.

Den 16 juni skrev jag att man borde återremittera förslaget. Det gjordes, men blev det bättre?

Uppfyller de tillägg som gjordes de krav jag anser man skall ställa på sådan lagstiftning? Jag är oerhört tveksam. Det beror mycket på hur den proposition som kommer till hösten är utformad och hur man därmed i praktiken hanterar kontrollen av FRA.

Nu börjar det bli finlir som man måste gå igenom noga för att kunna ha en slutlig åsikt.

Debatten kring FRA har varit bra och den har varit dålig. Den har varit saklig och djupt osaklig. Den har varit stimulerande och ibland direkt korkad.

Som den riksdagsledamot som försvarade lagen med att jämföra med "lugna" 70-talet och att det blivit så mycket värre nu och att vi har värre hot.

1970-talet var det kanske mest våldsamma årtiondet någonsin i Sverige som då drabbades av ett antal terroristdåd som ambassadockupation, mord på ambassadör, flygplanskapning och planer på att kidnappa f.d statsrådet Anna-Greta Leijon.

När det gäller osaklighet så slår som vanligt socialistiska partiets bloggare Anders Svensson alla rekord.

På fullt allvar skriver han (obs inget skämt eller satir):

”Och de stackars nyliberala bloggarna och tyckarna som tror att nyliberalismen står för frihet. Det är tvärtom, en förutsättning för att de nyliberala reformerna ska kunna genomföras är att folk hålls på mattan, att folk hindras från att protestera. En del i detta är kontroll och övervakning. Genom kontroll och övervakning ska folkets och arbetarnas protester mot nedskärningar, privatiseringar och utförsäljningar förhindras och förminskas.”

FRA lagstiftningen skall alltså medvetet, enligt Svensson, användas för att förtrycka svenska folket. Ungefär som i de diktaturer som han och hans gelikar på vänsterkanten alltid har hyllat. Genom sig själv känner man andra, eller?

Tror han att andra har samma syfte med spaning som man själv hade haft om Socialistiska partiet suttit vid makten?

Som tur röstar bara några promille på detta parti. Man förstår varför när man läser inläggen.

Slutligen en eloge till Camilla Lindberg (fp) och Birgitta Ohlsson(fp) för att de röstade emot respektive lade ner sina röster. Bra gjort.

Aftonbl234DN12Svd2

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag tror inte det går att öva demokratisk kontroll ordentligt. Fullmakten behöver vara både vidsträckt och vagt avgränsad för att vara effektiv.

Så vad bör göras?

Vi måste se till att vår underrättelsetjänst sköts av intelligenta och kompetenta personer, och inga sånadär töntar som Jan Guillou uppfattar dom dom.

Det är betydligt angelägnare än att satsa på instituitionella och formella agremanger vars funktion ändå aldrig kan garanteras effektivt.