onsdag, september 28, 2011

SD:s interpellation föll platt till marken

Till måndagens sammanträde med Regionfullmäktige i Region Halland hade Sverigedemokraterna ställt en interpellation till hälso- och sjukvårdsstyrelsens ordförande Mats Eriksson (M). Man ville veta hur mycket asylsökandes vård och hur mycket gömda och papperlösas vård kostade regionen.

Interpellationen hade ett språkbruk som andades vi och dom. Dessutom kryddat med direkta felaktigheter. Eller lögner kanske man skall kalla det. Interpellationen påstod att svenska medborgare i bland annat USA och Kanada inte får nödvändig vård om man vistas i Sverige. Vilket är fel.

Man får givetvis som svensk medborgare vård om man blir sjuk när man är i Sverige. Däremot kan man inte åka till Sverige för planerad vård utan den får man i det land man bor och betalar skatt i.

SD hade givetvis inte tagit reda på något innan. Jag tror dessutom att texten till interpellationen kom uppifrån.

Så svaret blev inte vad SD hoppats på utan lite av ett antiklimax. Inte något hot mot regionens ekonomi som man tidigare påstått.

Svaret blev att kostnaden för asylsökande 2010 var försumbar och 2011 ingen alls. Därför det täcks av statsbidrag. Vad gäller papperlösa och gömda är kostnaden så liten att den inte finns noterad. Vård förekommer givetvis men i de flesta fall är det vårdpersonal som frivilligt ger den genom olika organisationer.

Så skall det givetvis inte vara så därför är det bra att miljöpartiet och regeringen aviserat ny lagstiftning på området.

Inga kommentarer: