måndag, november 21, 2011

Socialdemokraterna i kris i hela Europa

På bara några år har Socialdemokratiska partier, ibland kallande sig Socialister eller Labour, svepts bort från makten i Europa.

Labour i Storbritannien, Socialisterna i Portugal, Socialisterna i Grekland och igår Socialisterna i Spanien.

Dessa fyra länders Socialdemokratiska partier har också det gemensamt att man vanvårdat sina länders ekonomier och lämnar över gigantiska budgetunderskott och skulder till nya regeringar.

Undantag är Danmark där man fick en Socialdemokratisk statsminister efter valet för någon månad sedan. Men partiet gick tillbaka och man kom till makten enbart genom samarbete med socialliberala Radikale Venstre (RV).

Regeringsmakten hade ett pris. Eftersom RV hade kommit överens om den långsiktiga ekonomiska politiken med den borgerliga regeringen så kommer den nya regeringen att till stora delar föra en borgerlig ekonomisk politik.

När EU:s stats- och regeringschefer möts så är Socialdemokraterna få. Om vi tar bort östblocket, som inte alltid har ett jämförbart partiväsende med västra Europa, så är det bara Danmark och Österrike som representeras av Socialdemokrater.

Så den kris (S) har i Sverige är inte bara hemtillverkad. Den är en del av den Socialdemokratiska krisen i hela Europa där Socialdemokratiska partier har misslyckats med att svara på frågan hur Europa skall se ut efter kalla kriget och på 2000-talet.

Håkan Juholt hjälper ju till att göra krisen extra stor i Sverige men Socialdemokraterna började tappa för över 20 år sedan. Med undantag för 1994 har man sedan 1988 inte kommit över 40% och sakta närmat sig 30%.

Och detta har man gemensamt med andra Socialdemokratiska partier. Speciellt i Norden.

I valet som förde Helle Thorning-Schmidt till statsministerposten i Danmark fick (S) 24,9 %. Man tappade 0,6% och 1 mandat.

I valet i Finland i år tappade (S) där 2,4% och 3 mandat och hamnade på 19,1 %.

I Norge är det lite speciellt efter terrordåden i somras. Men Arbeiderpartiet ligger strax över 30% i de flesta mätningar och hade det varit val idag skulle Erna Solberg från Høyre blivit statsminister.

Inga kommentarer: