fredag, mars 27, 2015

Du kan begå en olaglighet genom att dansa på puben

Du är ett ute på en pub eller restaurang i Kungsbacka. Din favoritlåt spelas. Lite spontant börjar du röra dig till musiken, tar tag i din partner som gör en liten piruett. Bartendern ber dig vänligt att sluta.

Vilken sur person, tänker du. Vi tog ju bara några steg med en piruett. Men du var inte klar över att dina spontana och gungande steg hade övergått till något som kunde klassas som dans.

Men bartendern var inte sur. Han visste att kommunens inspektörer fanns i lokalen och mycket riktigt på måndagen fick han ett samtal om att man skall utreda ställets serveringstillstånd.

Men detta kan väl inte vara sant i Sverige 2015? Jo tyvärr.

För att gäster skall få dansa måste det finnas danstillstånd som sökes hos polisen. Alla ställen har inte dansgolv och söker inte tillstånd. Det innebär att där är spontandans förbjuden.

Detta är varken kommunens eller polisens fel utan riksdagens.

Den 26 mars hade man möjlighet att ta första steget att avskaffa danstillståndet. Då behandlades en massa motioner, bland annat från Mathias Sundin (FP), som ville avskaffa detta underliga tillstånd.

Men (S), (M), (C) (KD) och (MP) röstade för att det skall vara kvar. (FP), (V) och (SD) ville avskaffa tillståndet.

Centerpartiets ställningstagande var ju något underligt då man förra året kampanjade för att danstillståndet skulle avskaffas och la upp en sida på nätet som fortfarande finns kvar. Tryck här.

Av Kungsbackas riksdagsledamöter röstade Agneta Börjesson (MP) för att det skulle vara kvar, Bengt Eliasson ville avskaffa danstillståndet och Ola Johansson (C) var frånvarande.

Dans är väl inte problemet på olika pubar och restauranger utan snarare alkoholintaget. Men man kanske lever kvar i gamla tiders tankar att dans kan vara fördärvande för ungdomen. Speciellt om den sker spontant och utan att det finns tillstånd.

Inga kommentarer: