fredag, februari 29, 2008

Inte konstigt alliansen knappar in, igen.

Den trend som andra mätningar visat, SIFO undantaget, fortsätter i dagens mätning från DN/Synovate.

Alliansen tar sakta men säkert in på de tre vänsterpartierna.

Roligt givetvis att folkpartiet som enda regeringsparti har bättre siffror än valresultatet, nu 7,8 %.

Avståndet mellan blocket har minskat från 20,6% i januari till 15,0% nu i februari.

Enda orosmomentet är kristdemokraterna som får 3 %. Givetvis oroande för dem men också för alliansen. Men en procent är inte många väljare och det borde finnas möjlighet för dem att vinna denna procent innan 2010.

Socialdemokraterna förlorar i mätningen i storstäderna. Inte konstigt då man till stora delar för en politik som är fientlig mot personer som bor i storstadsregionerna.

Det är där friskolor finns i större uträckning, det är där valfrihet i vården finns. I dessa frågor ger inte (s) besked ordentligt och gör man det är det inskränkningar och regleringar som är svaret.

Storstadsregionerna var också dem som drabbades hårt av den f.d. fastighetsskatten. Där har inte (s) givit besked om hur den skulle se ut om man återkom i regeringsställning.

I storstadsregionerna ser man också tydligast hur den misslyckade skolpolitiken (s) fört har skapat ordningsproblem, brist på studiero, mobbing och att kunskap inte satts i centrum.

Ordentliga besked saknas vilken skolpolitik (s) vill föra och vad det blir om även (v) och (mp) skall vara med och styra.

Samtidigt genomför regeringen och utbildningsminister Jan Björklund (fp) stora förändringar av skolan som har stort stöd hos det svenska folket.

Så att alliansen tar in är ganska naturligt. Brist på besked är ju det som präglar (s) och deras samrbetspartier. Och ges det besked så är det liknande vänsterpartiets att väljarna inte innan valet skall få veta vilka som skall samarbeta och vilket politik man skall föra.

Börjar alliansen ta in på allvar kan det gå snabbt och bli jämt mellan blocken på nytt. Brittiska konservativa låg under med 10 % mot Labour i september 2007. I november 2007 hade man en ledning på 10 %

Jo jag glömde att (s) har gett ett besked. Det viktigaste för dem i den ekonomiska politiken. Kommer man tillbaka till makten skall skatt på alkoläsk höjas. Kändes nog bra för Thomas Östros att lansera detta för Sveriges ekonomiska framtid viktiga förslag.

SvdSydsvEkonomiNAftonHDDagenDN2

Inga kommentarer: