lördag, mars 01, 2008

Alliansen ökar – Ett trendbrott

I de fyra av fem senaste opinionsmätningarna ökar alliansen. Det är väl vad man kallar trend.

Och det är just trenden som är viktigast. Enskilda mätningar säger egentligen ingenting vad gäller blocken eller partier.

Dagens mätning kommer från Novus Opinion för TV4 Nyheterna.

Skillnaden mellan blocken har minskat med 1,9 %.

Valet 2010 är inte på långa vägar klart och minskar skillnaderna mellan blocken undan för undan så börjar snart den interna debatten inom socialdemokraterna. Vad gör man för fel? Är det Mona?

Moderaterna har aldrig varit så populära som när man saknade partiledare och Carl Bildt var Hög representant i Bosnien. Partiet låg väldigt lågt och ökade i popularitet. Men när det närmade sig valet 1998 och politiken kom i fokus sjunk siffrorna rejält.

Undan för undan måste socialdemokraterna ge besked. Det går inte som ekonomiskt talesman föra fram skattehöjningar på alkoläsk som viktigaste frågan.

Mätningen i Synovate/DN visade att (s) fortfarande har problem i storstadsregionerna. Mona Sahlins senaste profilering är att attackera sjukvårdspolitiken i allmänhet och Vårdval Stockholm i synnerhet.

Men man skall inte tro att väljarna är dumma. De vet att de köer som finns i sjukvården byggdes upp under 12 socialdemokratiska år vid makten. Mona Sahlin hade själv diverse statsrådsposter.

Storstadsväljarna vill ha valfrihet och korta vårdköer. Man vill kunna välja vilken vårdcentral och doktor man skall gå till.

Speciellt gäller det väljare som står och väger mellan vänsterkartellen och alliansen.

Att reglera och var kritisk mot Vårdval Stockholm får säkert stöd hos vänsterväljare inom (s) och vänsterpartiet. Det är väljare som är emot allt privat och valfrihet av princip.

Men vinner hon marginalväljare på dessa utspel? Absolut inte. Snarare kan denna kritik slå tillbaka och öka stödet för alliansen.

Imorgon söndag möts Mona Sahlin och Filippa Reinfeldt i en duell om sjukvårdspolitik i SVT:s Agenda.

SvdDNHD

Inga kommentarer: