söndag, mars 02, 2008

Hur skall vi rädda hyresrätten?

Jag skrev ett tidigare inlägg om mina tankar för att rädda hyresrätten. Finns här.

Grundproblemet har varit att vi hade en bostadsmarknad som var reglerad och subventionerad. Ren planekonomi. Upp emot 30 miljarder av skattepengar subventionerade villor, bostadsrätter och hyresrätter.

När Göran Persson (s) blev finansminister 1994 hade vi ca: 26 miljarder i subventioner. Under socialdemokraternas 12 år vid makten avreglerades bostadssektorn. När Anders Borg (m) 2006 tog över som finansminister var räntebidragen ungefär 1,7 miljarder. Dessa fasas nu ut under några år.

Villor har inte haft subventioner på många år och bostadsrätter/hyresrätter har kunnat få räntebidrag. För vissa hyresrätter har under en tid funnits ett investeringsbidrag.

Priset på småhus och bostadsrätter styrs av marknaden och för hyresrätter genom ett komplicerat bruksvärdessystem.

Det är inte vad marknaden kan tänka sig att betala som bestämmer hyran utan reglering.

Att avveckla denna reglering över en natt skulle skapa orimliga konsekvenser. Däremot borde man ta steg mot detta. Inte minst borde läget vara en större faktor.

Så kallade flerbostadshus har idag två värden. Ett bostadsrättsvärde som styrs av vad människor är beredda att betala för bostaden. Och ett som är reglerat.

Om man kunde hitta en formel där dessa värden närmade sig så skulle ombildningar av bostadsrätter i stort upphöra.

Det finns ju ingen anledning att sälja till ombildning om en fastighetsägare via hyrorna tjänar lika mycket på att förvalta och bygga hyresrätter. Idag tjänar man ju mer på att sälja till bostadsrättsföreningar.

Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman skriver på sin blogg, Barbros bostadsblogg, att den utredning som nu sitter bör förpassas till papperskorgen.

Men vad är alternativet?

Mer regleringar och förbjuda ombildningar? Mer statliga subventioner? (tror jag ingen ställer upp på).

Eller ha det som idag att hyresrätten långsamt dör sotdöden och finns kvar i ickeattraktiva områden? D.v.s., problemet löser sig själv.

Hyresgästföreningen borde istället för att sätta sig på tvären försöka hitta lösningar där ombildningar inte blir lönsamma, deras medlemmar har kvar sitt besittningsskydd, kan bo kvar och inte råkar ut för chockhöjda hyror.

Den lösningen finns och utredningen är delvis den på spåret.

Har hyresgästföreningen modet att arbeta fram en sådan lösning eller blir svaret att bara allmänt vara emot för det är enklast samtidigt som hyresrättens framtid blir mer och mer osäker?

Svd1Svd2

Inga kommentarer: