tisdag, mars 04, 2008

Kan John McCain diskvalificeras från att bli president?

Ikväll/natt så avgörs de viktiga primärvalen i Ohio och Texas. Hillary Clinton måste vinna dessa för att vara med i matchen på den demokratiska sidan. John McCain (bilderna) kan knyta ihop säcken och ha sin republikanska nominering klar.

Men det finns en fråga som börjat intressera media, bloggare och jurister.

Den amerikanska grundlagen har en mening som säger att man måste vara ”natural-born citizen” för att kunna bli president.

Det har allmänt tolkats som att presidenten måste vara född i USA. Och att t.ex. Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger, född i Österrike, inte skulle kunna ställa upp i valet. Inte heller Michigans guvernör Jennifer Granholm, med svenskfinska rötter, som är född i Kanada..

John McCain är född i Panama av föräldrar som var amerikanska medborgare och bodde på en amerikansk militärbas.

Är han en ”natural born citizen”?

Frågan kan inte enkelt besvaras med ja eller nej. John McCain har själv anlitat förre vice justitieministern Theodore B. Olson att utreda frågan och Olson lutar åt att McCain har rätt att ställa upp.

De som skrev grundlagen har inte heller hjälpt till. Inga förarbeten finns som kan ge vägledning vad man menade.

Många jurister hävdar att det skulle vara helt orimligt om barn som föddes utomlands av amerikanska medborgare, som är stationerade där för amerikanska förvaret, inte skulle kunna bli presidenter.

John McCain har ju inte heller haft annat medborgarskap till skillnad från guvernörerna Granholm och Schwarzenegger.

En ytterligare detalj är att det inte är givet vem som kan ifrågasätta John McCains rätt att bli president. Och när skall det göras. Först efter han eventuellt vunnit? Och är det kongressen eller Högsta domstolen som skall avgöra?.

Denna diskussion kan kanske leda fram till att man får ett tillägg till grundlagen som förtydligar vad ”natural born citizen” betyder. Om det innebär att personer som är utlandsfödda, och haft annat medborgarskap, också skall kunna bli presidenter är mer tveksamt.

Den här frågan har mest diskuterat bland bloggar och på olika forum. Men New York Times har skrivit om det och även CNN tog upp det som en fråga i programmet ”Situation room”. Kommentatorn Jack Cafferty skriver blogg och ställer en fråga varje kväll.

Frågan häromdagen var ” Does it matter that McCain was born outside the U.S.?”

Här är inlägget från CNN:s hemsida.

Afton1Afton2Svd1Svd2DNSydsvExpress12HDDN2

Inga kommentarer: