Vem är bäst på att bestämma vad en familj skall göra. Familjen eller politiker? De flesta svarar familjen. Men inte Nalin Pekgul som är ordförande för socialdemokratiska kvinnoförbundet.
Någon hänsyn till en familjs särskilda situation skall inte tas. Fem månader av föräldraförsökringen skall gå till mamman, fem till pappan och tre kan man dela på.
Alla skall stöpas lika och kan man inte ta ut dagarna så har Nalin Pekgul ett enkelt svar i DN:
- Man får göra precis vad man vill. Vill man vara hemma fem år, fine. Men när samhället betalar är det inte okej att systemet gynnar män och missgynnar kvinnor.
Budskapet att om man får en ersättning skall staten ha rätt att lägga sig. Vad blir nästa grej? Man skall kanske skicka in kvitton att hela barnbidraget används till barnen?
Argumentationen har delvis ändrats eftersom det visade sig att männen inte alls förtryckte kvinnor. Man kom, visade undersökningar, ofta väl överens hemma om hur föräldraledigheten skulle delas. Kvinnorna kände sig inte förtryckta.
Så nu riktas udden in mot kvinnorna.
Nalin Pekgul säger:
- Ett problem är att kvinnorna inte släpper in männen i hemmet, samtidigt blir de väldigt upprörda när de diskrimineras i arbetslivet.
Jag hoppas (s) driver denna fråga i valet 2010. En mycket bred majoritet av svenskarna är emot förslaget. Och speciellt dem som står och väger mellan (s) och alliansen.
Vi behöver mer frihet och valfrihet i Sverige. Inte mer regleringar och pekpinnar.
Och bara för att jag tycker att föräldrarna skall ha frihet att själv välja vad som passar dem är jag inte emot att pappor tar sitt ansvar. Tvärtom. En undersökning visar ju också att det är bra. En närvarande pappa minskar risken för psykiska problem
Är ju en självklarhet men i Sverige behöver självklarheter ibland bekräftas av undersökningar.
Men, tror någon att ointresserade pappor kommer stanna hemma pga kvotering? Skall det vara böter om man inte stannar hemma?
1 kommentar:
Bra sagt, Tommy.
En sak som jag tycker är intressant är att fram till första barnet så har ju män och kvinnor samma möjligheter till karriär, i alla fall samma möjlighet till löneutveckling. När det då är dags att bestämma vem som ska vara hemma så kommer det ju troligtvis bli den som tjänar mest som är hemma minst. Så vems är felet? Ja, inte är det väl de få uttagna pappadagarna. Att män i många fall tjänar mer beror ju på många andra faktorer.
Man måste få bestämma själv efter sin egen familjesituation!
Skicka en kommentar