måndag, februari 25, 2008

Tillnyktring hos (mp) öppnar för samarbete

Miljöpartiets partistyrelse har för en gång skull tänkt till och kommit med något bra.

Man föreslår att man skrotar dagens a-kassor. Inför en obligatorisk, statlig arbetslöshetsförsäkring som slås ihop med sjukförsäkringen. Låter en ny statlig myndighet sköta sjukpenning, a-kassa och försörjningsstöd (socialbidrag).

Idén att man skall få lön utan att jobba, medborgarlön eller allmänt folkbidrag, slopas också. Det var en flummig idé som verkligen inte skapar jobb.

Att man vill ha en statlig a-kassa är bra. Och jag förstår inte att facket och (s) är emot.

Byt ut ordet a-kassa till sjukförsäkring.

Tänk om regeringen skulle föreslå att sjukförsäkringen blev frivillig och man slapp avgiften till denna. Vilket liv det skulle bli.

Nedrustning, syniskt, man tvingar utsatta att välja, högerpolitik, är väl bara några saker facket och Mona Sahlin skulle skrika.

När nu regeringen funderar på att ge alla en a-kassa är facket direkt emot.

Varför? Därför man inte bryr sig om den enskilde. Man vill ha kvar sina egna a-kassor. Dessa är också ett argument för medlemskap. Alltså talar man helt i egen sak.

Och facket står för gammal klassisk högerpolitik.

Miljöpartiet däremot öppnar ju för en överenskommelse med regeringen. Det miljöpartiet för fram borde kunna ligga till grund för vidare diskussioner.

Att samordna stöd hos en myndighet skulle spara pengar. Byråkratin skulle minska och sannolikheten för fusk och felaktiga utbetalningar skulle också bli mindre.

Det enda konstiga i miljöpartiets utspel är att Peter Eriksson kallar det för en vänstervariant.

Är miljöpartiet officiellt en del av den svenska vänstern nu? Halvsocialistiskt? Är alla miljöpartister med på att de numera är en del av vänstern?

DNSvdAftonHDSvd2

Uppdatering 16:49

Precis som man kunde vänta sig sågar (s) och (v) miljöpartiets förslag. Och det är sossar och vänsterpartister som är konservativa och totalt fast i det gamla. Och som tycker det är viktigare att skydda facket än individen.

Miljöpartiet vågar tänka nytt.

Intressant är givetvis hur en (s)+(mp) och (v) regering skall lösa denna fråga?

DNEkonomiN

Uppdatering 26/2

Fackföreningen Unionen (f.d SIF och HTF) och dess ordförande Mari-Ann Krantz, tycker miljöpartiets förslag är intressant.

Socialdemokraterna och LO säger ju nej för att man tror ett förstatligande av a-kassan slår undan benen på fackföreningsrörelsens möjlighet behålla medlemmarna. Alltså facket före den enskilde medlemmen.

Men det argumentet biter inte på Mari-Ann Krantz. I ett uttaladne säger hon:

- Varje facklig organisation måste kunna klara sig på egna meriter.

Precis. Lär er av detta LO.

DN

Inga kommentarer: