onsdag, februari 27, 2008

Jämställdhetsbonus ökar valfriheten

Moderaterna funderar på ett förslag att utvidga den jämställdhetsbonus som skall införas i sommar till VAB dagar (tillfälligt vård av sjukt barn). Syftet är att få fler pappor att stanna hemma. Man funderar också på om bonus kan få män att gå ner i arbetstid.

Jämställdhetsbonusen som införs i föräldraförsäkringen är ett folkpartiförslag som svar på dem som vill kvotera föräldraförsäkringen. Alliansen tog med det i sin familjepolitik.

Det är självklart att föräldrarna själva skall få göra sina val men ibland så kan de av ekonomiska skäl inte göra valet att pappan stannar hemma. Jämställdhetsbonusen är ju en hjälp att göra detta val. Kvotering löser ju inte detta problem.

Kan man använda jämställdhetsbonus på mer sätt, så fler pappor får chansen att vara med sina barn, så inte mig emot.

Folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag och centerpartiets dito Anders Flanking är försiktigt positiva i sina kommentarer. Socialminister Göran Hägglund är lite mer tveksam. Men inte mot principen utan han tror inte det behövs mer incitament för att driva på att fler pappor stannar hemma. Att Karin Pilsäter (fp) inte tycker det är så bra förslag kan man strunta i. Hon är kvoteringsanhängare, en minoritet i partiet.

Socialdemokraternas nya talesman i socialförsäkringsfrågor, Veronica Palm, är i Svenska Dagbladet givetvis negativ.

Hon har helt snöat in sig på vårdnadsbidraget och drar upp det igen. Hennes inte riktigt genomtänkta kommentar är att en regering som infört vårdnadsbidraget inte med trovärdighet kan lägga förslag som gynnar jämställdheten. Jasså?

Såg henne i SVT:s Aktuellt för någon vecka sedan och hon var lika ologisk där. Enligt henne är vårdnadsbidraget en kvinnofälla. Vilket hon också upprepar idag. Sedan angriper hon att 3000 kr är för lite att leva på.

Hur skall Veronica Palm ha det? Är det en kvinnofälla eller kommer inget att nyttja vårdnadsbidraget för det inte går att leva på?

Mona Sahlin ångrar säkert redan utnämningen av Veronica Palm.

Svd1Svd2Svd3AftonSydsvEkonomiNHDDN/AoBDN1DN2

Kommentar Karin Pilsäter

Karin Pilsäter har skickat en kommentar som givetvis publiceras. En bra idé att skicka en e-post om man inte är registerad användare eller har program som blockeras.
--------------
Hej,

Med anledning av ditt avfärdande av mig såsom "kvoteringsivrare" vill jag framföra följande:

I DN-kommentaren påtalar jag att jämställdhetsbonus för uttag av bidraget för vård av sjukt barn inte går att kombinera med Folkpartiets förslag om vidgad användning av bidraget (att bidraget ska kunna användas att betala annan barnpassning i annan form än att föräldrar/annan närstående är borta från sina egna jobb). Detta är det förslag som fastslagits av vårt landsmöte, således inte nån minoritetsståndpunkt. Detta förslag anslöt sig Moderaterna till så sent som i midsomras. Om M nu vill införa jämställdhetsbonus istället, är det alltså inte möjligt att kombinera med det andra förslaget på något praktiskt vettigt sätt.

Försökte lägga in ovan direkt på bloggen, men antagligen är min dator blockerad för det program som behövs för att kunna se verifieringen. Riksdagens säkerhetssystem.....

Med vänlig hälsning

Karin Pilsäter
Ordförande Näringsutskottet
Folkpartiet liberalerna

Inga kommentarer: