fredag, juli 29, 2011

Osaklig kritik mot regeringen om SAAB

SAAB köptes av ett företag som inte hade tillräcklig finansiering. Därmed ingen uthållighet och som därför inte kunde genomföra den affärsplan som fanns.

Man ville dessutom ha in en långivare som EIB (Europeiska investeringsbanken) sagt klart nej till. I alla fall om man vill ha lån från EIB.

Nu har produktionen stått still flera månader. Ingen vet när eller om den kommer igång.
Kassan är tom. Löner har inte betalats ut.

Nå dyker Lars Carlström upp. Han är rådgivare till tänkte investeraren Vladimir Antonov.  Enligt honom är det Anders Borg och Fredrik Reinfeldts fel alltihop. Man vill lägga ner SAAB och har hemligt avtal med EIB.

Vladimir Antonov borde vara av orolig som har en uppenbart okunnig rådgivare. I en svensk regering tas alla beslut av regeringen i plenum. Föredragande skulle dessutom vara Maud Olofsson.

Varken Borg eller Reinfeldt kommer överens med EIB bakom ryggen på henne eller övriga regeringen.

SAAB:s problem är och förblir att  man inte genom åren sålt tillräckligt många bilar och därmed tjänat pengar. Tror någon att ett regeringsbeslut eller riksdagsbeslut kan ändra detta?

Glöm inte att lån från EIB går de svenska skattebetalarna i borgen för. Därför måste man veta vem det är som äger företaget som får lånet och att man kommer kunna betala tillbaka.

Uppdatering

SAAB ärendet blir nu bara mer och mer underligare. Vladimir Antonov säger nu att han undersöker möjligheterna till att begära skadestånd från svenska regeringen m.fl för att han inte får bli ägare i SAAB.

Det är ingen som hindrar honom att bli ägare i SAAB. Men han vill att bolaget skall få lån från EIB som svenska skattebetalare skall gå i borgen för. Det är ingen allmän rättighet att få sådana lån.

Givetvis har EIB som bank och svenska staten som borgenär rätt att pröva honom och bolaget.
Och EIB säger nej.

Och vill Antonov äga SAAB så lös lånen hos EIB och köp SAAB. Ingen kommer hindra honom.

Inga kommentarer: