måndag, juli 25, 2011

SVT och terroristexperter har något att fundera över

Det finns i kölvattnet efter de hemska dåden i Norge anledning för vissa att fundera över hur man agerat under dessa händelser.

Först Sveriges Television (SVT). Bolaget har i sin rapportering misslyckats rejält. Det verkar som man inte haft ordentliga resurser att hantera händelsen. Kanske pengarna har använts till någon ny  nöjessatsning?

När attentatet pågick visade man golf. Läs Anna Charlotta Gunnarsons utmärkta artikel på Newsmill i ämnet.

När man väl fick fram reportrar så är dessa illa informerade. Står på ett torg och tycks inte känna till det senaste som hänt.

Som tur är har jag NRK i kabelnätet som lämnar snabb och bra information och ger senaste nytt. När jag sedan går över till SVT tycks reportern helt ovetande om denna information. En snabb titt på Sky News visar att de har nyheten som ännu inte nått SVT:s reporter i Oslo.

Visst kan det hända någon enstaka gång men nu hände det hela tiden. Analyserna man gör är också klena och bristfälliga. Slutsaten blir att vill du vara informerad så undvik SVT.

För 20 år sedan hade vi varit tvungna att lita på att SVT alltid hade de senaste nyheterna och gjorde de bästa analyserna. Nu vet vi genom att vi kan se andra länders kanaler att så inte är fallet.

Kanske man som public service skall fundera över hur nyhetsrapporteringen fungerar innan man försöker ta upp kampen med TV4 och planerar för nya lekprogram med Lasse Kronér och Rickard Olsson.

Även de så kallade terroristexperterna har anledning att fundera över sin roll. När bomberna detonerade i centrala Oslo var man snabbt framme och började tala om islamistiska terrorister och al-Qaida. Utan några bevis och med vetande att de är få attentat i Europa som utförts av al-Qaida eller personer med anknytning till dem.

Så nästa gång det sker ett attentat i världen och dessa så kallade experter pekar ut al-Qaida. Kan vi tro på dem?

Uppdatering

SVT fortsätter att missköta sitt uppdrag. Nyss hölls häktningsförhandling mot  Anders Behring Breivik. Bland annat TV kanalerna NRK, Sky News, CNN och BBC sände direkt.
SVT valde att ha sändningsuppehåll i SVT 2 och sända en repris av Godmorgon Sverige i SVT 1.

Undrar hur man  motiverar sin dåliga bevakning?


DN1  DN2  DN3   Aftonbladet   Exp1  2  3  GP  GP2  SVD SVT  SVT2    
GP3 DN4 
SVD2  3  4

Inga kommentarer: