fredag, september 16, 2011

Vänstersidan vann inte valet i Danmark

Danmark får en ny regering. Men den skall ledas av en förlorare. Socialdemokraterna (S) gör sitt sämsta val på över 100 år. Deras partner. Socialistisk Folkeparti (SF), förlorade en tredjedel av sina väljare.

Väljarna i Danmark har klart avisat den allians som S+SF bildade inför valet. Men ändå skall de bilda regering. På grund av yttersta vänstern Enhedslisten (EL) gick fram och att liberala Radikale Venstre också hade framgång. Båda dessa partier stödjer Helle Thorning-Schmidt (S) som statsminister.

Men totalt ökade inte de tre vänsterpartierna S+EL+SF. Så någon vänstervåg finns inte i Danmark.

Hur skall nu regeringen se ut? Helle Thorning-Schmidt vill ha en regering med SF och Radikale venstre. Men kan dessa tre partier komma överens?

Och hur skall förslag denna regering lägger fram få stöd av Enhedslisten?

En ny regering får också problem att föra en egen ekonomisk politik. Den  avgående regering med Venstre och Konservative träffade en överenskommelse med Radikale och Dansk Folkeparti om den så kallade efterlönen och pensionssystemet. Denna uppgörelse är S+SF emot men Radikale står fast vid den och det finns en ökad majoritet i Folketinget för denna uppgörelse.

Liberala Venstre som lett Danmark i 10 år går nu stärkta i opposition. Man är Danmarks största parti och ökade med 1 mandat i valet. Ett gott betyg av väljarna.

Frågan är hur länge Helle Thorning-Schmidt förblir statsminister. Som avgående statsministern Lars Lökke Rasmussen uttryckte det på valnatten när han gratulerade henne.

Njut, du har bara statsministerposten till låns.

DN1 2 3 4 Afton Expr GP Svd1 2 SR

Inga kommentarer: