tisdag, augusti 15, 2006

Kryssa din kandidat - Personvalsrösta

Idag har jag flera insändare i tidningarna. Denna står i Kungsbacka Posten.

Kryssa och ta makten från partierna.

Sedan 1998 har vi personval i Sverige. Man kan genom kryss komma högre upp på listan och till och gå från icke valbar plats till valbar. I kommun- och landstingsvalet krävs 5 % kryss av avgivna röster och i riksdagsvalet 8 %.

Alla använder inte sig av rätten att kryssa för en kandidat. Vid förra valet låg andelen i Kungsbacka som satte ett kryss, räknat samtliga val, i snitt på ca: 35 %. Alldeles för dåligt tycker jag.

Ett av skälen kan ju vara att vissa partier på vänsterkanten inte gillar personvalet utan ser det som ett nödvändigt ont. Ett annat skäl är att många helt enkelt inte känner till någon politiker så bra att man vill ge ett kryss. I så fall ett underbetyg till oss kandidater.

I folkpartiet så gillar vi personval. Partiet har också drivit denna fråga länge. Vi är många folkpartister i Kungsbacka som driver personvalskampanjer. Jag tycker det är jättebra.

Fick jag bestämma helt själv skulle Sverige få ett riktigt personval utan spärrar. Drömmen vore att partierna nominerade ett antal kandidater i bokstavsordning och sedan avgjorde kryssen vilka som valdes.

Detta gav makten till väljarna vilket vore ganska hälsosamt. Kontakten mellan vald och väljare skulle öka avsevärt.

Min uppmaning till väljarna i Kungsbacka är att ta reda på vad kandidaterna står för och sätt kryss på den kandidat ni tror bäst kommer att driva de frågor ni tycker är viktiga.
Ta makten från partierna över vem som skall komma in i kommun, landsting och riksdag.

Tommy Rydfeldt (fp)
Landstingskandidat

Inga kommentarer: