tisdag, januari 08, 2008

Fuskkulturen sitter fastklistrad på väggarna

Precis när ICA:s ledning förmodligen trodde att faran var över kommer nästa rapport om fusk med köttfärs.

Nu polisanmäls två butiker i Uppsala.

Till tidningen UNT säger ägaren av Ica Solen i Storvreta, Bengt-Olof Lindström, att han har rätt att sätta nytt datum på färsen.

”- Jag har kontrollerat med Ica som hänvisade till livsmedelslagen där jag tolkar det som att det är den som styckar och packar som ska avgöra köttets hållbarhet. Vi sålde det här köttet för halva priset med kort datum.”

Han medger att det inte handlar om en engångshändelse.

”- Så här har vi alltid jobbat och det har inte varit något konstigt med det.”

Kan vi få bättre bekräftelse på att det är en kultur inom ICA?

Det hjälper inte att kalla till stormöte med ägarna. De tror bara att dessa möten är ett spel för galleriet och sedan fortsätter vi som vanligt och märker om gammalt kött.

Alla vet säkert att så gjorde koncernchefen Kenneth Bengtsson när han var Ica handlare så varför skall jag göra annorlunda?

Eftersom ICA inte gått till botten och vädrat ut denna kultur kommer det vara fortsätta. Varje månad kommer nytt fusk upptäckas.

Frågan är fortfarande, vad visste ICA:s ledning och när visste man det?

Inte förrän ICA sätter upp en regel att den som ertappas med fusk förlorar sin butik kommer detta att upphöra . Och koncernchefen Kenneth Bengtssons roll och om han fuskat måste ICA göra upp med.

Uppdaterad 15:29

Ytterligare en ICA butik, nu i Kristianstad, polisanmäls för fusk med kött rapporterar Kristianstadsbladet.

Ica Maxi där har fryst in fläskfilé som fått nytt datum. Vilket inte är tillåtet. Butiken visste inte att detta var förbjudet.

Man frågar sig mer och mer vilken utbildning och kvalitétskontroll har egentligen ICA:s butiker? Vilket ansvar har ICA centralt? Vet man om att det är såhär dåligt med kunskapen?

Inga kommentarer: