söndag, januari 06, 2008

Förändring i Sverige och USA

Den största förändring alliansregeringen håller på att genomföra är att ta steget bort från flumskolan där kunskap inte är i centrum.

Socialdemokraterna har det största politiska problemet när det gäller skolpolitiken. Partiet drar åt flumhållet men svenska folket gillar Jan Björklunds och alliansens skolpolitik.

Margareta Winbergs inlägg i senaste numret av socialdemokratiska idétidskriften Tvärdrag är en bra illustration hur socialdemokraterna tänkt och tänker.

Såhär skriver Per Gudmundsson i Svd om hennes inlägg:

”Hon beklagar den i hennes ögon borgerliga utgångspunkten att vetande är mätbart. Vad som kallas ”kunskap” (jo, hon sätter ordet inom citationstecken) i Sydkorea är inte nödvändigtvis samma erfarenheter som i Sverige, säger Winberg. Internationella mätningar som PISA, menar hon, är inget att bygga skolpolitik på, eftersom dess fokus på matematik, naturvetenskap och läsförståelse missar eller utesluter andra viktiga värden.

Winberg förespråkar en socialdemokratisk offensiv mot ”den Björklundska disciplin- skolan” och pekar också ut en riktning för det vänsteralternativ – ”på basis av den vetenskap som finns” – hon vill ha.”


Hon får nu svar på tal av socialdemokraten Stig-Björn Ljunggren. Han skriver:

”Allt detta kokar ner till att socialdemokratin måste se till att vädra ut flumdimmorna till förmån för en mer framtidsinriktad kunskapssyn."

Läs hans inlägg här på hans blogg.

I USA är också budskapet förändring, Change. Efter snart 8 år med George W Bush vill man ha förändring. Och kampen går mellan vem som kan skapa mest förändring.

Som vanligt är också väljarna misstänksamma mot allt för etablerade kandidater.
Så kallade ”Washington insiders”.

Barack Obama (bilden) framstår på den demokratiska sidan som den som just nu har medvind och står för förnyelse.

Jag skall inte kommentera så mycket mer utan läs istället Sveriges bästa blogg om valet, Amerikansk Politik.

Mathias Sundin rapporterar på plats i USA från New Hampshire och uppdaterar regelbundet. Hans blogg är mycket bättre än någon tidning eller TV kanal i Sverige.

Jag har också lånat fotot av Mathias som alltså har rättigheten på denna bild.

Inga kommentarer: