onsdag, januari 09, 2008

Något har hänt i amerikansk politik

Paret Clinton har en fantastisk förmåga att komma tillbaka. Nästan uträknad efter Iowa vann Hillary Clinton primärvalet i new Hampshire.

Barack Obama fick finna sig att komma tvåa.

Det har hänt något i amerikansk politik. En kvinna vinner primärvalet före en svart amerikan. Trea kommer den traditionella vita mannen, John Edwards, men fyra en spanskamerikan, Bill Richardsson.

Det är bar republikanerna som håller på en traditionella vita mannen.

Varför vann Hillary Clinton?

Det kommer det spekuleras om men jag tror att Barack Obama blev mer av fenomen än tänkbar president. I slutändan väljer man en person att lita på om det händer något och då är erfarenhet väldigt viktigt.

Enligt CNN:s vallokalsanalys så fick Hillary Clinton denna gång kvinnorna bakom sig. Och mot vad politiska experter gärna påstår är Bill Clinton en tillgång.

Hur det går framöver är omöjligt att säga men Hillary har lagt sig i ett bra läge inför supertisdagen den 5 februari då många och stora delstater väljer.

På den republikanska sidan finns ingen klar kandidat i ledningen. JohnMCcain som vann i New Hampshire har problem med den republikanska basen. Mike Huckabee, som vann i Iowa, har däremot denna bas bakom sig men inte så mycket mer. Och Mitt Romney plockar upp röster lite här och där.

Det enda vi med säkerhet vet är att valet blir spännande att följa framöver.

Svd123DN12Afton123SydsvHD12

Inga kommentarer: