tisdag, januari 08, 2008

Hallandsenighet blir brutal vårdpolitik i Stockholm

Idag finns i Aftonbladet en ledarkrönika om Vårdval Stockholm. Krönikören Mats Engström vill eller kan inte förstå vad kundval/vårdval är för något.

Stockholms ersättningssystem är i tre delar.

1.Efter ålder.

2.En besöksersättning

3.Extra ersättning för bland annat tolkar m.m.

Så den vithåriga kvinna som krönikören refererar till är som patient mycket mer lönsam än tre snuviga män i medelåldern. Inte för att jag förstår vad dessa gör hos doktorn. Och det gör det till ett ovanligt dumt exempel.

Läkaren som ger den vithåriga kvinnan och den närvarande anhörige nonchalant vård och bemötande riskerar ju att hon byter central och då förlorar han denna mycket lönsamma patient.

Jag förstår inte oron att många etablerar sig på t.ex.Kungsholmen. Det kostar inte landstinget i Stockholm en krona mer och finns inte patienterna så kommer centralerna få lägga ner pga. att det inte går ihop för de privata företagen.

Och är den vård man ger av dålig kvalité kommer ingen heller att gå dit. Även om de ligger på Kungsholmen.

Grundproblemet för de till vänster är ju att inte längre politiker styr människor i detalj och planerar utifrån vad man tror och anser skall hända. Inte vad som faktiskt händer och vilka val medborgarna gör och vill göra. Att inte politikerna och vårdorganisationen talar om vilken central man skall välja.

Jag tror det är skrämmande för vissa som alltid tror att politiker vet bäst.

Det enda i Stockholms modell jag tycker är tveksamt är ersättning per besök. De kan få vårdcentraler, privata som landstingsdrivna, att boka in onödiga besök men ökad kostnad för landstinget som följd. Det blir intressant att följa hur det går.

Och ingen har kunnat svara på varför det som införts i Halland i full enighet mellan alliansen och (s) i Stockholm plötsligt blir ”Moderat vårdpolitik brutal mot svaga”.

Här finns lite mer information sammanställd av Stefan Olsson.

Läs också mitt inlägg i samma ämne från igår med uppdatering idag.

Svd1234

Inga kommentarer: