tisdag, januari 15, 2008

KD har målat in sig i ett hörn

I riksdagen anser 6 av 7 riksdagspartier att könsneutrala äktenskap skall införas.

En massiv majoritet. Enda partiet som är emot är kristdemokraterna.

För mig är detta inte en klar politisk och ideologisk fråga i först hand utan en samvetsfråga.

Lösningen på en sådan här fråga borde ju vara att riksdagsledamöterna röstade efter samvete. Jag är säker på att det kan finnas enskilda riksdagsledamöter i andra partier som håller med (kd). Precis om det finns KD politiker i deras partistyrelse som är för könsneutrala äktenskap.

Och lagstiftningen kan tillkomma på ett utskottsinitiativ eller att regeringens lägger en proposition. När denna läggs kan ju de statsråd som kommer från kristdemokraterna avstå från att närvara på sammanträdet.

Men (kd) känner sig uppenbarligen pressade av dåliga opinionssiffror. Man vill kunna visa upp en triumf inför de kärnväljare som finns som tidigare varit kritiska mot vissa inslag i kd-politiken.

Jag tänker på rätten för utländska kvinnor att kunna få abort i Sverige.

Nu föreslås från vissa håll folkomröstning. Givetvis ingen framkomlig väg. Den är inte i närheten av en fråga som avgörs på det sättet. Dessutom skall folkomröstning inte användas för att lösa interna konflikter speciellt när majoriteten i riksdagen är förkrossande.

I en sådan här fråga kan till och med en regering förlora och utan problem sitta kvar. Och det är heller ingen fråga man spräcker regeringen på. Då straffas (kd) oerhört av väljarna.

Jag betvivlar också på att den är en fråga som är avgörande för partivalet för speciellt många.

Men nu har Kristdemokraterna målat in sig i ett hörn. Det hade varit naturligt att man tidigt hade markerat sin linje och sagt att man skulle rösta emot. Men inte sa nej till att frågan behandlades.

Väljarna hade då klart vetat om kd:s linje.

Frågan hade kommit upp i riksdagen och avgjorts. Nu pressas istället (kd) från olika håll och oppositionen kommer att försöka få upp frågan till omröstning.

Nu riskerar man dessutom att åter klassas som ett parti med en massa mörkermän.

DNSvd123Aftonbl123DagenSydsv

Inga kommentarer: