onsdag, januari 16, 2008

Regleringspartiet Socialdemokraterna

Hos socialdemokraterna sitter det så oerhört djupt att människor inte klarar av att göra sina egna val.

Staten, kommunen och landstinget är så mycket bättre på detta. Och vem företräder dessa? Jo politikern.

Så politiker vet bäst.

Förmodligen är det arvet som spökar då man skulle informera socialism på demokratisk väg. Man är lite förtjusta i femårsplaner och politiskt besluta hur allt skall vara. Och man tror att bara riksdag eller lokalt fullmäktige beslutar att så skall det bli, så blir det så.

Men nu har ju kapitalismen och marknadsekonomin vunnit. Mona Sahlin står inte i talarstolen i riksdagen och vill införa socialism.

Men lite reglering kan vi väl få, tycker Mona.

Att konkurrensutsätta Apoteket är en sådan där fråga där socialdemokraternas magkänsla säger at det måste vara fel.

Argumenten emot konkurrensutsättning är dåliga och man struntar i dålig service, öppettider och tillgänglighet. Det måste bara vara fel. Tänk om de blir tre kedjor som kämpar om kunderna. Men är det bättre med en som har monopol? Ja tycker (s), för staten som vet allt äger ju.

Sjukvården är ett annat område där man inte vill förstå att en hel del av sjukvårdens problem är ju att den planeras och organiseras enligt sovjetisk planekonomisk modell. Den är ofta budgetstyrd och man planerar efter vad landstinget tror och vill skall hända. Ofta blir det inte så utan medborgare behagar bli sjuka utan att uppfylla planerna. Man kan dessutom bli sjuka i fel sjukdom. Vilket problem, suck.

Och sjukhusen går med överskridande eller är fullbelagda. Femårsplanen fungerar inte.

I dagens partiledardebatt i riksdagen var Mona Sahlin där igen.

- Alliansregeringen bryter ned den allmänna och solidariskt finansierade sjukvården och för Sverige allt närmare ett tudelat vårdsystem, sa Mona Sahlin.

Hon syftade då på införandet av Vårdval Stockholm.

I Halland har alliansen och socialdemokraterna införd ett liknande system. Där tycker (s) det är ett bra sätt att få bättre tillgänglighet, bättre bemötande och bättre valfrihet för patienten.

Mona Sahlin (bilden) har mycket att lära av sina halländska partikamrater.

Och vad är Mona Sahlins lösning och alternativ?

Tro det eller inte, mer reglering.
I en debattartikel i Svenska Dagbladet föreslår hon och Ylva Johansson ett nationellt certifieringssystem för vårdgivare.

Som vanligt löser reglering allt.

Och värst av allt är tydligen att vissa personer går till läkare, utnyttjar inte samhällets sjukvård, utnyttjar inte den skatt man betalat utan betalar själv. Så hemskt. Gräddfil, skriker man !!!

Jag har aldrig förstått hur socialdemokraterna kan vara emot att någon helt privat betalar för sitt besök i sjukvården. Eller att en försäkring betalar man själv eller arbetsgivaren löst.

För det första betalar ju denna person två gånger, så skatten personen betalar in kan användas för att ge andra bättre vård. För det andra belastar denna person inte landstingets sjukvård och köerna minskar.

Dessutom så hade socialdemokraterna under alla år vid makten sett till att vi fått en sjukvård utan köer, med bra tillgänglighet, bra bemötande och kvalité så hade aldrig någon gått till läkare vid sidan av systemet.

Gräddfilerna är skapade av socialdemokraterna och lösningen är att ge minst lika bra vård genom landstinget inte förbjuda människor att besöka vilken läkare man vill och betala för det.

Men det är som vanligt och den första paragrafen i det socialdemokratiska partiprogrammet borde vara:

”Det inte alla kan få skall ingen ha och helst skall det förbjudas”.

1 kommentar:

Hansa sa...

"Det inte alla kan få ska ingen ha och helst förbjudas"; på pricken! Det ska jag komma ihåg.