Under 2008 och 2009 kommer utbildningsminister Jan Björklund (fp) lägga fram förslag efter förslag för att vi skall ta steget bort från flumskolan till en skola som satsar på kunskap.
Socialdemokraterna och de övriga vänsterpartierna får ju då bestämma sig. Är den svenska skolan idag sådan man vill ha den?
Är kunskapen tillräckligt bra? Är det ok med obehöriga lärare? Har eleverna studiero?
Mobbingen är försumbar? Våldet i skolan är obetydligt?
Är svaret ja på dessa frågor så skall man rösta nej till allt som Jan Björklund föreslår. Och kanske rösta för vänsterpartiets förslag att förbjuda läxläsning. Ännu ett steg in i den totala flumskolan.
Idag lämnade Jan Björklund ett förslag om skriftliga omdömen. En så kallad remisspromemoria.
Han föreslår följande:
”Föräldrarna har rätt att få tydlig och skriftlig information om hur det går för deras barn i skolan.
De skriftliga omdömena ska vara obligatoriska i samband med utvecklingssamtalen, men ska även kunna delas ut vid andra tillfällen under skolåret.
Omdömena kommer att vara betygsliknande på så sätt att läraren ska utvärdera elevens kunskapsutveckling i olika ämnen."
- I dag finns det ett förbud mot betygsliknande omdömen. Det förbudet hävs, säger Jan Björklund till TT.
Aftonbladets rubrik på förstadidan på nätet, "Nu införs betyg för 7 åringar", är alltså fel.
Många tror kanske att vi aldrig haft betyg tidigare än årskurs 8. Men jag har fått betyg från årskurs 1-9 och sedan varje termin på gymnasiet. Jag har även fått betyg i ordning och uppförande. Och jag är ju inte lastgammal. Rätt ung om jag får säga det själv (49 år).
Att avskaffa betygen i mellanstadiet och lågstadiet är ett relativt nytt påfund som sammanfaller väl med när det började gå utför med den svenska skolan.
Undrar hur många av Jan Björklunds förslag som socialdemokraterna kommer att vilja riva upp om de vinner valet 2010. Det kan bli en mycket intressant valrörelse. Speciellt som (s) går i otakt med opinionen i skolfrågor.
4 kommentarer:
Jag måste säga en sak, en tanke som jag har, eftersom jag har hört många "vänstersympatisörer" kämpa emot betyg i skolan, eftersom alla ska vara jämlika, etc etc, och att betyg är till för borgarnas rika barn, osv...
Skolpolitiken handlar inte om borgerliga kontra socialdemokrater. Även i forna kommunistiska stater sattes i skolan betyg på prover, läxor och andra uppgifter, men även på uppförandet! Allt detta redan från första klass. Så man kan säga att betyg i skolan INTE handlar om höger/vänster-politiken. Det handlar om att små barn inte ska få ha så mycket eget ansvar, eftersom barn inte kan tänka så långt fram i tiden och kämpa i skolan för att en dag bli läkare, eller vad som helst. Barn vill bara leka, så är det ju.
Det SKA vara ett krav för barn att lära sig, och betyg skulle hjälpa i det fallet. Om man inte kan läsa alls eller addera 2+2 efter första klass, då får man gå om (och eventuellt få extra hjälp).
Hur normalt är det att ungdomar som snart fyller 16 år inte kan bli antagna till gymnasiet på grund av att de inte kan addera 14 och 17, eller att de knappt kan läsa. För att inte nämna den stora majoriteten gymnasieungdomar som inte verkar kunna någonting om grammatik och inte kan sammanställa en halv sida text utan att man tror att det var en 10-åring som skrev det. Vad ska sedan sägas om vuxna som aldrig hört talas om exempelvis Dostojevskij? (Det har jag sett med egna ögon, och fick förklara någonting som egentligen borde vara allmänbildning och som skolan borde stå för.)
Det är klart att betyg behövs, men inte bara det, utan även disciplin i form av mindre eget ansvar; att göra läxor och klara av prov ska vara lika obligatoriskt som närvaro. Det är endast då som ett barn har störst chans att upptäcka vad som är roligt och om det är värt att studera vid universitet, eller om barnet längre fram ska lära sig något hantverk eller liknande.
P.S. Själv är jag fortfarande i 20-årsåldern och har några år kvar till 30; medan mina politiska sympatier ligger närmare vänster än höger, men mitt problem där är att jag inte följer någon politisk (eller annan) ideologi blint. Inget system är perfekt.
Det finns problem i skolan, men jag tror inte det kommer lösas alls med betyg utan förvärras. Man borde istället se på hur betygen sätts, och hur pedagogiken i skolan fungerar. Som pedagogen Jay Cross skrivit (visserligen om högre utbildning): "... academia´s deep dark secret: outside of the schoolsystem, grades are meaningless."
/Mattias, it-pedagog och företagare i Örebro.
Jag håller med Mattias från Örebro. Det finns en förenkling i det här forumet där man tror sig veta hur andra tänker bara för att de inte är för betyg i tidig grundskola. Det här är problemet med de som argumenterar utifrån ideologi.. man tror sig alltid veta hur de andra tänker och vill bunta in dom i en ideologisk smörja. Att börja prata om kommunister och de också minsan hade betygssystem är ju bara sorgligt.
Erik, jag föreslår att du läser vad folk skriver. Att jag nämnde kommunister var på grund av alla "vänstersympatisörer" som hävdar att betyg i skolan är en borgerlig "uppfinning" som bara gynnar deras rika barn, medan bland annat invandrare slås ut. DET är sorgligt.
Skicka en kommentar