tisdag, februari 12, 2008

Bra vecka för alliansregeringen

Denna vecka har varit en av de bästa för alliansen.

Det kom först en opinionsmätning som visade att alliansen tog in på vänsterkartellen.

Regeringen meddelade igår att man slopar tanken på att begränsa rätten att avtala bättre sjukersättning än 75 %. Eller själv skaffar försäkring. Bra beslut.

Positiva ord från bland annat TCO men sura kommentarer från Mona Sahlin (bilden). Även beröm av Lena Mellin på Aftonbladet. Att ändra sig när man får fler fakta är en styrka inte en svaghet

Och idag ramlar vänsterns regeringsalternativ ihop.

Lars Ohly vill inte ha en valplattform innan valet.

Och därmed skall man fram till valdagen möta frågorna om vilka som får vara med i regeringen och vilken politik som skall föras.

Här är några frågor vi INTE skall få svar på.

Betygen. (v) vill avskaffa dem, (s) kan nu eventuellt tänka sig betyg från årskurs 6 och miljöpartiet pratar allmänt runt på sin hemsida utan att ge besked.

Friskolor. (v) vill stoppa fler skolor och ge kommunerna veto. (mp) är positiva ” friskolor och kommunala skolor ska ha samma ekonomiska villkor, regelverk och tillsyn. Vi tror att såväl friskolor och kommunala skolor kan utvecklas och effektiviseras och att mångfalden är positiv.” (s) passar rätt mycket men har under åren gjort flera attacker mot friskolor. Man vill inte ha lika villkor för kommunala och friskolor.

200 000 nya jobb i offentlig sektor. En av vänsterpartiets utopier som varken (mp) eller (s) ställer upp på.

Kärnkraft. (s) vill ha kvar de reaktorer som nu finns. Fast Carin Jämtin vill avveckla en reaktor. Miljöpartiet och vänsterpartiet vill ju avveckla.

Friår. Miljöpartiet vill förmodligen återinföra det. Socialdemokraterna tycker inget. Ingen träff på deras hemsida.

6 timmars arbetsdag/30 timmars vecka. Vill (mp) och (v) införa. (s) säger nej för ingen vet hur det skall betalas.

Statligt ägande. I dokumentet ”Vänstern. Ägandet och makten” vill vänsterpartiet ha demokratiskt ägd bank och kreditstruktur. D.v.s, statligt ägd. Även energiförsörjning och läkemedel skall ägas så. En återprivatisering skall ske. Undrar vad (s) och (mp) tycker om detta. Förstatligande av AstraZeneca? Förstatligande av SEB och Swedbank?

EU. Vänsterpartiet vill upplösa EU. Miljöpartiet skriver ” Vi vill att Sverige ska lämna EU.” Socialdemokraterna vill vara kvar och skriver på sin hemsida ” Tillsammans blir vi starkare än var och en för sig.”

Jag kunde fortsatt med fråga efter fråga.

Väljarna skall alltså inte få veta vilken politik en vänsterregering skall driva när det gäller skolan, kärnkraft, EU, Friår, ekonomisk politik, statligt ägande och en massa annat.

För att inte tala om utrikespolitik. Valet 2010 kan bli riktigt kul.

Undersökninar påstår att väljarna är okunniga. Men så okunniga är dem inte att de inte ser att det varit en bra vecka för alliansregeringen. Och underskatta inte svenska folket.

DN1Afton1Afton2SvdDagenSvd2DN2

Uppdatering 16:10

En undersökning gjord av SIFO och beställd av pr-byrån Westander visar att Fredrik Reinfeldt leder över Mona Sahlin med 40% mot 38% när det vem man känner störst förtroende för som statsminister. 22% tar inte ställning. Resultatet borde bekymra socialdemokraterna.

Mona Sahlin är uppenbarligen ingen tillång och kan när det gäller förtroende inte matcha de siffror (s), (mp) och (v) fått i vissa opinionsundersökningar. Inte ens de egna tycks ha stort förtroende för henne.

Fredrik Reinfeldt (bilden) däremot har klart ett förtroende utanför sitt parti och även hos personer som inte säger sig rösta på alliansen. Att Mona Sahlin uppfattas som en "lättviktare" av många kan komma att bli en faktor i valet 2010.

Som sagt en bra vecka för alliansen.

SvdDNSvd2HDEkonomiN


Uppdatering 17:02

Socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet var desperata att visa enighet i någon fråga. Man valde gasledningen i Östersjön och krävde ett nej.

Regeringen gjorde som en regering skall. Man avvaktade tills det fanns en ansökan. Hur kan man vara emot något man inte vet i detalj vad det är?

Nu har alliansregeringen gjort en första granskning av ansökan.

Och Nord Stream, konsortiets som vill bygga ledningen, får bakläxa.

- Ansökan är i detta skede så ofullständig att vi inte ens skickar ut den till myndigheterna. I praktiken skickar vi den tillbaka med vändande post, säger miljöminister Andreas Carlgren (c) vid en pressträff.

Så tappade de ”(o)eniga” vänsterpartierna ännu en fråga.

Alliansen regerar.

SvdDNHDYsAllTrellAllKB

2 kommentarer:

Lucas sa...

Om du anser att det kan vara intressant för väljarna att veta hur s+v+mp ska kunna regera med mer än 50 % i mätningarna kan du ju fundera på hur det ska gå för högern i nästa val om mätningarna står sig någorlunda. med knappt 40 % av rösterna kommer man inte långt. Kd ligger dessutom under spärren.

Är du intresserad av att disktuera saken??

TOMMY RYDFELDT sa...

Att ca: 31 månader innan ett val utgå från opinionsundersökningar är ganska meningslöst. De mäter opinionen här och nu.

Hösten 1978 hade (s) över 50 % och egen majoritet för att 11 månader senare förlora valet.

Det har gått ca: 17 månader sedan valet 2006. Vi hade val 1994 och (s) kom tillbaka till makten. 17 månader in på den mandatperioden hade (s) under 30 % och det var mer eller mindre klart att 1998 skulle Carl Bildt återkomma som statsminister. Men (s) och stödpartier återhämtade sig.

Får (s), (mp) och (v) majoritet får de ju regera på något sätt även om det blir en röd-grön röra. Lyckas man inte får det bli nyval.

Den som tror att nuvarande opinionsläge kommer kvarstå skall läsa historia. Regeringar har vänt betydligt större underläge i Sverige och andra länder.