tisdag, februari 12, 2008

Artikel i Hallandsposten om krogbrottslighet

Idag får jag och riksdagsledamöterna Cecilia Wigström och Jan Ertsborn in en debattartikel i Hallandsposten om krogrealterad brottslighet.

Länk här eller läs nedan: Hallandsposten

Stoppa svarta krogpengar

Vi lever i ett förändrat Sverige med organiserade brottsnätverk som etablerat sig på olika håll i landet. Nätverk som inte drar sig för att utmana rättsstaten och hota vittnen, poliser och åklagare. Som på sikt, om inget görs, är ett hot mot demokratin.

Tyvärr tog inte den tidigare socialdemokratiska regeringen detta hot mot rättsstaten på tillräckligt stort allvar.

Restaurangnäringen har blivit en måltavla för brottsnätverken pga. stora dagskassor och omfattande kontanthantering.

Svarta pengar och arbetskraft är problem i näringen som gör den attraktiv för kriminella.

I Stockholms län undandras, enligt myndighetsberäkningar, skatter i branschen för ca: fem miljarder kronor. Enligt statistik står Stockholm för 34 procent av omsättningen i den svenska restaurangnäringen.

Det skulle innebära ett årligt skattefusk på nästan svindlande 15 miljarder kr på restaurangerna i hela landet. 1600 kr per invånare.

Överfört till Halland innebär det att här undandras ca: 470 miljoner kr för beskattning varje år.

Vill vi bekämpa spridningen av organiserad brottslighet behöver vi förebygga genom att minska de svarta pengarna i branschen.

Också när det gäller ordning och säkerhet behöver det sättas in åtgärder. De flesta ordnings-vakter gör ett seriöst jobb men lojalitetsband till krögaren innebär att vakter i vissa lägen vänder bort blicken i stället för att ingripa mot brott. Vakters uppgift är att arbeta med halvpolisiära befogenheter för allmänhetens bästa, inte att vara restaurangägarens förlängda arm. På många ställen sköts säkerheten av så kallade entrévärdar, ibland grovt kriminellt belastade, utan att myndigheterna kan ingripa.

Folkpartiet menar att vi på allvar måste vända utvecklingen där krogbranschen blivit ett andningshål för brottslighet och har därför i en rapport föreslagit olika åtgärder för att komma till rätta med problemen.

All försäljning, även entré- och garderobsavgifter, måste registreras i certifierade kassaregister, även om verksamheten leasas ut. Alla som arbetar på restaurangen måste finnas antecknade i personalliggaren. Serveringstillstånden måste dras in när regler inte följs, när det förekommer svarta pengar eller finns stora brister i kassaredovisningen.

Skärp straffet för utpressning. Stärk skyddet för företagare och myndighetsföreträdare som hotas av utpressning, som utsatts för brott eller som ska vittna i rättegångar.
Utöka möjligheterna att förverka pengar eller egendom vid allvarlig brottslighet.

Skärp prövningen av ordningsvakter. Brottsutredningar mot ordningsvakter bör utredas på samma sätt som brottsutredningar mot polisen.

Folkpartiets förslag syftar inte till att skuldbelägga några personer eller en hel bransch. Det finns i restaurangbranschen många skötsamma och seriöst arbetande människor. Vakter som, trots ett svårt och krävande jobb i en tuff arbetsmiljö, gör ett bra och stabilt arbete. Restaurangägare som inte vill annat än att arbeta seriöst.

Det är alla dessa vi vill ge bättre möjligheter att verka, utan att känna sig hotade, i en bransch som betyder mycket för Sverige.

Jan Ertsborn (fp)
Riksdagsledamot och ledamot i civilutskottet

Tommy Rydfeldt (fp)
F.d. kommunalråd i Kungsbacka och numera
Landstingspolitiker


Cecilia Wigström (fp)
Riksdagsledamot och ledamot i justitieutskottet

Inga kommentarer: