måndag, augusti 13, 2007

Nyval i kommunen, Bostadspriser och George Bush hjärna.

Röran i Sundbyberg har fått frågan om kommunala nyval att dyka upp igen. Skall de vara tillåtna?

Det finns både för- och nackdelar. Frågan är svår rent tekniskt. I kommunerna sitter ju alla partier över viss storlek i kommunstyrelsen, nämnder och styrelser.

Misstroende kan ju därför inte riktas mot kommunstyrelsen.

Förmodligen så får man införa ett direkt nyvalsyrkande som röstas om i kommunfullmäktige. Kuriosa att hade det funnits i Sundbyberg hade nog herrarna inte hoppat av.

Skall man ändra grundlagen och ge möjlighet till kommunala nyval tycker jag att man allvarligt skall fundera på att ta bort kravet på proportionalitet i valen till styrelser och nämnder. Majoriteten borde utse alla ledamöter som givetvis blir färre. Kommunstyrelser på 5-7 ledamöter räcker då. Säkert blir det färre nämnder och styrelser också.

Istället skulle krav på att ärenden behandlas i fullmäktigeberedningar, där alla partier finns med, införas.

Bostadspriserna stiger meddelar Mäklarstatistik. Kul är att denna statistik tas fram av ett företag från Kungsbacka, Värderingsdata. VD är en gammal arbetskamrat till mig Berndt Ringdahl.

Så till själva priserna. Att de stiger är inte så konstigt. Sveriges ekonomi går bra, de flesta har fått bra lönehöjningar, inflationen är låg, fastighetskatten sänks och schablonskatten har tagits bort för bostadsrätter. Sist men inte minst så vill, trots att vänstersidan inte vill förstå det, ca: 90 % av svenskarna äga sin bostad. Det visar de flesta undersökningar.

När människor ser att de har råd beslutar man sig att köpa en bostad eller byta upp sig. Och de allra flesta köper för att bo där under lång tid inte spekulera. Vilket också driver priserna uppåt om flera har hittat samma drömbostad.

Dagens roligaste rubrik hittar vi i Dagens Nyheter. ”Bush hjärna avgår”. Det är nog många som hävdar att den, hjärnan alltså, har avgått för länge sedan. Vissa till och med att den aldrig följde med George Bush in i Vita huset. Man har nog haft skoj på DN när rubriken bestämdes. För den som inte känner till det hela handlar artikeln om att George W Bush medarbetare Karl Rove avgår.

Inga kommentarer: