tisdag, augusti 14, 2007

Socialstyrelsen får på tafsen

Jag skrev om socialstyrelsens den 10 augusti och deras tankar att ha riktlinjer för sjukskrivning. Läs här. Var förundrad över hur dem tänkte och är det fortfarande. Kritiken som kommer får dem ta.

Speciellt detta citat som lämnades till Dagens Nyheter gör att man funderar på hur socialstyrelsen tänker eller inte tänker. Det kom från Jan Larsson:

”Vi kan inte säga att vi har någon god vetenskaplig grund för några av de här riktlinjerna eftersom själva frågeställningen om arbetsförmåga är rätt ny för den medicinska vetenskapen”

Kritiken haglar in mot socialstyrelsen med rätta. Både på Svenska Dagbladets brännpunkt och Dagens Nyheters debattsida finns idag artiklar som starkt ifrågasätter riktlinjerna.

En del vänsterdebattörer försöker få det till att det är alliansregeringen som har dessa tankar. Man tar väl chansen. Uppdraget att ta fram riktlinjer kommer från regeringen Göran Persson 2005. Socialstyrelsen är ett självständigt verk som inte styrs av regeringen.

Det gör inte förslaget bättre men rätt skall vara rätt.

UPPDATERING 14 augusti 12:08

Nu uttalar sig socialförsäkringsministern i Svenska Dagbladet om socialstyrelsens regler. Rubriken på artikeln blir lite konstig "Ministern står fast om sjukrivningar".

För det dem skriver är:

"Cristina Husmark Pehrsson vill dock inte gå in i detalj på de nya direktiven.

- Det är inte min uppgift som minister. Jag får helt enkelt lita på de bedömningen som gjort av de sakkunniga på Socialstyrelsen och Försäkringskassan, säger hon till SvD.se.

Men ansvarig medger ju att direktiven inte är helt vetenskapligt grundade?

- Jag måste lita på att de gjort de övervägningar som behövts och det gör jag i det här fallet."


Går hon in i detalj blir det ministerstyre. Men regeringen som helhet bör fundera på om socialstyrelsens tankar är så kloka när de redovisas i oktober och eventuellt lämna andra direktiv. Det är inte ministerstyre.

1 kommentar:

jill sa...

Jag håller med. Rätt ska vara rätt. Men gissa vilka folk kommer att hålla som ansvariga?