Allianspartierna är nu överens om att utreda möjligheten att ha extra val i en kommun.
Precis som alliansens partisekreterare skriver i en artikel i Dagens Nyheter innebär inte detta automatiskt att valresultat, där ingen får majoritet, automatiskt skall innebära extra val.
Man skriver:
”Vi ser detta som ett sätt att lösa situationer som annars kan leda till att den politiska inriktning väljarna ger mandat för inte kan genomföras. Sådana situationer riskerar också att leda till att trovärdigheten för vårt demokratiska system urholkas.”
I alla kommuner har inte kommunledningen majoritet utan minoritetsstyr. Både Landskrona och Lysekil är sådana kommuner. Men då utgår man från valresultatet och får i vissa frågor söka breda lösningar.
Halmstad och Sundbyberg har ju helt andra situationer.
I Halmstad har väljarna röstat fram en koalition mellan alliansen och SPI (pensionärspartiet). Där hoppade moderaten Michael Zand över till Sverigedemokraterna och ändrade valresultatet.
Och det får ju också det lustiga resultatet att man inte vet vilken majoritet man har från vecka till vecka. Låt säga att Zand blir sjuk när budgeten skall tas. Då ersätts han av en moderat och kommunen får alliansmajoritet. Vid nästa sammanträde är att tillbaka och majoriteten blir oklar.
Likadant är det i Sundbyberg. Är moderaterna som blev sossar borta tjänstgör moderata ersättare och alliansens majoritet återställs.
Därför att Zand i Halmstad och herrarna från Sundbyberg är ju faktiskt invalda som moderater och har själva satt sig över väljarnas val.
Kan man ha det så att kommuner skiftar majoritet varje vecka? Givetvis inte. Därför är det bra att frågan utreds. Och att man tittar på i vilka situationer som extra val skall kunna genomföras och hur och vem som beslutar om detta val.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar