onsdag, januari 23, 2008

Hur kan (s) försvara detta bristfälliga monopol?

Hur kan socialdemokraterna försvara Apoteksbolagets monopol? Är det för att Ylva Johansson aldrig lämnar Stockholms lugna vrå och tror att Sverige ser ut som i Stockholm?

Köer, sätt att hantera kunder, är viktiga skäl att bryta apoteksmonopolet men illgänglighet tycker jag är det viktigaste skälet till att monopolet måste bort.

Jag skall berätta om Bohuslän. I norra Bohuslän kan man besöka ett enda Apoteket på söndagar. Det ligger i Uddevalla. Upptäcker någon som bor i Strömstad att man måste ha ut ett recept en söndag, är de över 9 mil till Uddevalla som gäller.

Likadant är det för de som bor vid kusten. Uddevalla har öppet.

Kuriosa är att i Uddevalla är det inte apoteket på sjukhuset som har öppet. Utan vid köpcentret Torp. Får man ett recept får man åka från sjukhuset till Torp.

För Strömstads invånare är det ju lite ironiskt att uppe vid norska gränsen har man en så kallad Apoteksshop med receptfria varor och diverse annat. Öppet söndagar 10-18.

Men Nordby är ett köpcentrum för norrmän. Och syftet med att ha denna butik är att svenska Apoteksbolaget skall sälja receptfria läkemedel, inte till svenskar, utan norrmän.

Så fungerar ett monopol. Så fungerar det monopol som socialdemokraterna så krampaktigt försvarar.

Ett av socialismens sista fästen.

Staten abdikerar från ansvaret, säger Ylva Johansson (s) i ett försök till försvar för Apoteksbolaget.

Detta ansvar har (s) abdikerat från sedan länge. Hur har man annars kunna tillåta Apoteket att agera som man gör?

Inga kommentarer: