måndag, januari 21, 2008

Vi kanske skall ha folkomröstning?

För några dagar sedan gick vissa kristdemokrater ut och krävde folkomröstning om huruvida det skall bli en könsneutral äktenskapsbalk. Den skulle hållas samtidigt som EU valet.

Man trodde givetvis att opinionen stöttade (kd).

Men idag redovisar Svd/SIFO att 7 av 10 svenskar vill att homosexuella skall få gifta sig.

Hoppsan!!!

Det var nog inte det resultatet (kd) förväntade sig. Och det visar också att riksdagspartierna ganska väl representerar svenska folket.

Könsneutrala äktenskap är i grunden ingen politisk fråga.

Det finns en bra lösning. Låt regeringen lägga ett förslag och sedan är det fri omröstning i riksdagen efter samvete utan partipiska.

Då lär resultatet bli som svenska folket vill. Det är väl bra demokrati samtidigt som ingen måste rösta emot sitt samvete?

Uppdatering 13:34

Statsminister Fredrik Reinfeldt säger nu att han inte kan tänka sig att kompromissa om könsneutral äktenskapsbalk.

Till Svenska Dagbladet säger han:

" - Jag tror man får vara klar över att man kan knappast kompromissa om man ska lägga fram förslag om könsneutrala äktenskap eller inte.

- Frågan är mer att lära sig att acceptera att man inte hamnar på samma ståndpunkt, och visa respekt för det."


Tidningen Dagen försöker sig på ett konstnummer. Rubriken på deras ledare är " En fjärdedel kan ha rätt"

I ledaren skriver man:

"Men kanske är det också så att den fjärdedel av befolkningen som vill slå vakt om det nuvarande äktenskapet mellan man och kvinna, helt enkelt har misslyckats med opinionsbildning och att förklara vad äktenskapet egentligen innebär för de cirka 70 procent som i undersökningen tycker att homosexuella ska få ingå äktenskap"

Och fortsätter:

"Att vara i minoritet innebär nu inte att man per definition har fel."

Den här frågan handlar inte om rätt och fel. Utan om olika åsikter som bottnar i den enskildes egna värderingar.

Det var därför det var så fel när Kd-politiker började prata om folkomröstning därför man för det första trodde man hade svenska folket med sig och för det andra ville göra frågan om könsneutral äktenskapslagstiftning till en politisk fråga.

Samma respekt som minoriteten kräver och har rätt att få måste minoriteten visa majoriteten och alla de av samma kön som vill ingå äktenskap.

1 kommentar:

Patrik sa...

Tycker att det är kränkande att ha en folkomröstning i denna fråga. Varför har jag (eller någon annan utomstående) rätt att bestämma hur två människor vill leva sitt liv? Om 100 år kommer detta att låta lika skrattretande som att kvinnor inte hade rösträtt fram till 1921.