måndag, januari 21, 2008

Kollaps för Östros omdöme

När Jan Björklund redovisade folkpartiets interna klimatsamråd fanns förslag om utbyggd kärnkraft.

Borde inte ha förvånat någon då folkpartiets landsmöte redan hade bekräftat inriktningen och klimatsamrådet skall mer lägga fast detaljerna.

Men det blev givetvis en hel del debatt.

Övriga allianspartier var inte negativa. Till och med centerpartiets Anders Flanking var försiktigt positiv. Till Svenska dagbladet sa han:

” Centerpartiet vill inte bedriva kärnkraftsdebatt i media, säger partisekreteraren Anders Flanking. Vad folkpartiet tycker i frågan är väl känt, liksom att centerpartiet inte tycker att kärnkraften är lösningen på energi- och klimatfrågorna, säger han.

– Vi anser att vi inte kan låsa fast oss i ett beroende av kärnkraft och olja, säger Flanking.

– Kärnkraften är en viktig energikälla som också ska spela en viktig roll framöver. Vi utesluter inte att fler reaktorer behövs.”


Socialdemokraternas Thomas Östros saknade som vanligt alla proportioner och det var inte nog med elände att göra detta utspel om kärnkraften. En kollaps för regeringens energipolitik menade han trots att frågan inte skall tas upp under denna mandatperiod.

Han sa vidare:

”Jag är rädd att folkpartiets utspel förstör satsningen på den förnyelsebara energin.”

Vad tycker då svenska folket?

Jo i en DN/Synovate undersökning är 48 % för ny kärnkraft. 39 % är emot och 13 % är osäkra.

Bland socialdemokratiska väljare är 46 % för ny kärnkraft och 41 % emot. En kollaps för Thomas Östros omdöme? Eller är dessa 46 % så okunniga och korkade att de medvetet vill förstöra all satsning på förnyelsebar energi?

Politiker gör ibland misstaget att underskatta det svenska folket. De flesta kan se att sedan folkomröstningen 1980 har inte den energikällan som löser problemet kommit fram. Inte i Sverige eller något annat land.

Svenska folket kan också se hur klimatet påverkas. Det väder vi har idag är inte naturligt.

Det låter ju kul att som Aftonbladet gör kunna rapportera om morötter som skördas i januari. Men är det så vi vill ha det? Vill vi ha ett förändrat klimat?

All energiframställan har risker.

Kärnkraften är inte lösningen men en del av lösningen för att komma bort från kol, olja och gas som ger växthusgaser.

Socialdemokraterna vill inte ha en kärnkraftsdiskussion därför att den splittrar partiet. Det visar inte minst denna undersökning. Och som alltid är omsorgen om partiet större än den om Sverige.

Uppdatering 15:25

Givetvis kunde inte miljöpartiets Peter Eriksson hålla sig ifrån att underskatta den svenska väljarkårens förmåga att tänka själva. Innebörden i en kommentar i DN är att väljarna är okunniga och blir det bara en debatt i samhället så blir väljarna skeptiska mot kärnkraft.

Jag säger bara en gång till. Underskatta inte väljarkåren. Det finns många politiker som gjort detta och gått på sitt största politiska nederlag.

Inga kommentarer: