onsdag, januari 23, 2008

Äntlingen börjar samhället att fatta

I socialdemokraternas Sverige har man pensionerat bort problem. Fick man det som tidigare kallades förtidspension så var det för evighet. Det fanns en tid då man också försökte pensionera bort arbetslöshet.

Förtidspension av arbetsmarknadsskäl hette det. Man gick på a-kassa från 58 år och fyra månaders ålder och sedan fick man förtidspension vid 60.

Ingen jobblinje där.

Äntligen finns det en syn i samhället att även den som fått sjukersättning (nya namnet på förtidspension) inte skall behöva vara utanför hela livet.

Flexibilitet pratar försäkringskassan om.

”- Vi vet att människor som kommer in med långa sjukskrivningar tappar sitt självförtroende och det sociala livet. Personer som kommer in i förtidspension går också miste om den reallöneökning som andra får vilket också ger en låg ålderspension, säger försäkringskassans chef, Curt Malmborg, till Aftonbladet.

Anpassa arbetet till de människors möjligheter och förutsättningar. Det måste vara rätt väg.

Och det behöver inte bli en ekonomisk vinst för samhället. Ett brutet utanförskap är vinst nog.

Här är mina förslag för att möjliggöra att fler får arbete:

Låt en person få sjukersättning efter en flexibel procentsiffra som passar med ett arbete. Idag gäller 25, 50 eller 75 %. Varför inte sjukersättning på 34 % om det passar ett arbete? Mer individuell prövning.

Låt staten ta över anställningsskyddet för en person som haft sjukersättning. Anställer ett företag och det inte fungerar så återgår personen på sjukersättning tills man hittar ny möjlighet till rehabilitering, arbetsprövning eller vad som behövs. Turordning m.m. gäller ej denna person.

Ta generellt bort arbetsgivarens skyldighet att betala de första 14 dagarnas sjukskrivning för en person som haft sjukersättning.

Betala lön och sociala avgifter för en person som går från sjukersättning till arbete på hel eller deltid under 1 år. Får man inte fortsatt anställning efter 1 år skall detta återbetalas så systemet inte utnyttjas. Givetvis kan undantag förekomma då återbetalning ej sker efter särskild prövning. Det behöver ju inte vara arbetsgivarens fel att det inte fungerar.

Jag är övertygad om att det finns företag som på dessa villkor skulle anställa personer. Kanske behöver en småföretagare hjälp med lite administration 12 timmar per vecka. Idag vågar man inte anställa då personen omfattas av LAS, turordning m.m. Man kan inte heller anställa på 12 timmar då det måste vara 10,20, 30 eller 40 timmar.

För att detta skall fungera så behövs givetvis en fungerande rehabilitering. Att också arbetsförmedlingen är inriktad på att hitta arbeten. Och dessa arbeten tror jag finns hos småföretagare som inte alltid behöver heltider och som idag är rädda för att anställa.

Svd

Inga kommentarer: