tisdag, januari 22, 2008

Sent skall syndare Bodström vakna

Thomas Bodström (s) var justitieminister under 6 år från 2006-2006.

Under denna tid hade ingen annan så stor möjlighet att ha inflytande över hur grov brottslighet bekämpades. Han hade kunnat genomföra vad som kallas ett svenskt FBI.

Men det gjorde han inte. Efter nattens postrån i Göteborg så dyker populisten Thomas Bodström upp.

Han kräver nu att regeringen skall göra det han inte lyckades själv med under 6 år.

Till Svd säger han:

” Regeringen måste gripa in och föra diskussionen om en centralt organiserad polismyndighet vidare. Vi behöver en centraliserad organisation för att bekämpa den organiserade brottsligheten, det en del kallar ett slags FBI”

Tänk om Bodström insett detta som minister. Då hade kanske man kunnat hindra en del av de grova brott som nu begås.

Sent skall Thomas syndaren vakna.

För övrigt så krävde folkpartiet och Cecilia Wigström, partiets rättstalesman, ett svenskt FBI i november förra året. Därför får hon vara med på bild. Läs mer om folkpartiets förslag här.

Svd2Svd3Svd4

2 kommentarer:

Andreas H sa...

Som om en central myndighet (i Stockholm) skulle vara en bra ide för att bekämpa det vi ser i Göteborg. Att dessutom modellera det efter en så sällsynt misslyckad organisation som FBI (USA har ju inga problem med gängkriminalitet). Nån har sett för mycket på amerikanska tv-serier.

TOMMY RYDFELDT sa...

Andreas H!

Om du vet något om svensk polis så vet du att den är väldigt decentraliserad. Det polisen i Göteborg vet redovisas inte med automatik till polisen i halland osv.

Här är fp.s förslag för att råda bot på detta:

1. Skapa ett svenskt FBI. Förstärk Rikskriminalpolisen med en enhet som bekämpar den organiserade brottsligheten. Enheten ska ha mandat att prioritera och leda operationer mot organiserad brottslighet.

2. Skapa ett nationellt underrättelsecentrum där alla myndigheter som på ett eller annat sätt möter den organiserade brottsligheten samverkar. Ska vi ha en chans mot denna sorts kriminalitet måste vi undvika att brottslingarna kan använda myndigheternas bristande utbyte av information till sin fördel.

3. Gör det Operativa rådet mer handlingskraftigt och permanent. Operativa rådet är i dag ett frivilligt projekt mellan rikspolisen, länspolismyndigheterna och andra myndigheter såsom Skatteverket och Kronofogden med målet att koordinera operativa insatser i landet. Frivilligheten gör att gemensamma insatser inte alltid får det stöd som krävs.

4. Regionala underrättelsecentrum (RUC) motsvarar ungefär Operativa Rådet på lokal nivå och finns i storstadsregionerna. Fler RUC bör inrättas så att hela Sverige täcks in. Försäkringskassan, länsstyrelserna och kommunerna bör dessutom ingå.

Alltså inte abra central myndighet i Stockholm.

Att kalla det svenskt FBI är ju att tydliggöra att man jobbar över gränser. Sedan kan jag att USA skiljer på federala och delstatsbrott men det är något annat.