tisdag, januari 22, 2008

Äntligen lite debatt-det var på tiden !!!

Amerikanska politiker är inte vana vid ordentlig debatt. Presidenten har aldrig någon frågestund där han grillas i kongressen. Ministrar uppträder aldrig där då USA inte tillämpar parlamentarism.

Istället har man en uppdelning på den verkställande (presidenten), lagstiftande (kongressens båda kamrar) och den dömande (domstolarna).

De få gånger presidentkandidater debatterar är det ofta givna regler kring debatterna.

Man får inte rikta frågor till varandra, bara svara på frågor från en panel osv.

Men nu är läget stenhårt inför lördagens primärval i South Carolina och i nattens debatt på CNN gav programledaren Wolf Blitzer de tre demokraterna Hillary Clinton, Barack Obama och John Edwards fria tyglar.

Och dem tog chansen. Inte minst Hillary Clinton som pucklade på Obama rätt bra. Och även John Edwards tog chansen att komma in i debatten.

Barack Obama såg stundtals förvånad och besvärad ut.
Störst problem hade han med frågan om sjukförsäkring. Clinton och Edwards vill ha en sjukförsäkring som täcker alla medborgare. Obama slirar i frågan och attackerades av båda.

Se video om den del av debatten som handlande om sjukförsärsäkring på CNN här och här.

Barack Obama har ett sätt att tala där han målar upp visioner utan att alltid vara tydlig.

Kanske för att medvetet locka många.

När någon sedan tolkar vad han säger så hamnar han hela tiden i försvarsställning, så menade jag inte, du tolkar mig fel osv.

Hillary Clinton passade på att ta upp en del sådana ”tolkningsfrågor”.

F.d presidenten Bill Clinton gör det ständigt när han är ute och kampanjar. Han missar inte ett tillfälle att attackera Obama.

Jag tycker att Hillary Clinton klarade sig bäst i debatten med John Edwards som tvåa. Och Hillary Clinton har inget emot att Edwards, som är född i South Carolina, tar röster från Obama på lördag.

En slutfundering. Hade Barack Obama varit tvungen att debattera i brittiska parlamentet hade han blivit totalt mosad av de flesta ledamöterna. Där är debatten tuff, hård och ibland både fyndig och rolig. Han hade varit politiskt död. Tänk så olika stilarna är i olika länder.

SvdAftonDNHD

Inga kommentarer: