torsdag, april 03, 2008

En diktator och hans kompisar

Zimbawes president och diktator Robert Mugabe kämpar nu sin sista strid. Förmodligen var Mugabe och hans partis valresultat så dåligt att det är näst intill omöjligt att fuska till sig vinsten. Fusk kräver undantagstillstånd och ännu hårdare tryck.

Man har nu fått erkänna att oppositionen vann parlamentsvalet men resultatet i presidentvalet dröjer.

Förmodligen är inte de som skulle utföra det smutsiga arbetet med längre. Och i ett land som totalt körts i botten, är det möjligt att genomföra sådant omfattande fusk?

Vi har över hela världen sätt regimer falla därför att de kollapsar. Tjeckien, DDR, Rumänien, Serbien, Ukraina är bara några exempel där regimerna fått lämna makten pga. folkligt vrede. Serbien och Ukraina efter val som man försökte rigga.

Svensk vänster hyllade tidigt Robert Mugabe. Inte minst för att han var marxist.

Men idag talar man tyst om Mugabe inom vänstern. Precis som alla andra marxistiska, socialistiska och kommunistiska regimer har Mugabes utvecklats till en totalitär och kört sitt land i botten.

Intressant är ju också vilka ”kompisar” som Mugabe har i världen.

Övre bilden föreställer diktator Mugabe tillsammans med Cubas f.d. dito Fidel Castro. Mellersta bilden med Irans president Ahmadinejād och nedersta bilden tillsammans med Vitrysslands diktator Alexander Lukasjenko och han som kanske vill bli diktator. Vänsterns nuvarande kelgris, Hugo Chavéz från Venezuela.

Är Hugo Chavéz näste Mugabe? Näste person som svenska vänstern tar sin hand ifrån?

Zimbawes folk behöver nya ledare. Och dessa ledare behöver världens stöd. Inte bara genom uttalande, utan genom omfattande bistånd för att landet skall komma igång igen.

DN123Afton12Svd1234DagenSydsv12

Inga kommentarer: