onsdag, augusti 15, 2007

Land till salu? Parti på gång?

Det låter som ett aprilskämt eller något Boris Jeltsin skulle ha kunnat hitta på efter lite för mycket vodka. Att sälja en del av sitt land?????

Men tydligen är det sant att Ryssland erbjöd Finland att köpa Karelen 1991.

Tydligen funderade Finland, och dåvarande presidenten Mauno Koivisto, allvarligt på erbjudandet men kom fram till att det skulle bli för dyrt.

Undrar vad Putin skulle säga om Finland idag bad att få köpa Karelen? Jag tror han skulle ha blivit mycket upprörd. Självkänslan i Ryssland har klart ökat på 15 år.

Kanske Fredrik Reinfeldt skall lägga ett bud på Åland?

Enligt tidningen Dagen har f.d. kommunalrådet i Göteborg och, enligt tidningen, ledande ideolog inom kristdemokraterna, Lars F Eklund, lämnat partiet.

Orsaken skulle vara att (kd) inte är tillräckligt kristdemokratiska med europeiska mått.

Det har ju tidigare mullrats bland vissa fundamentalistiska krafter, senast efter kristdemokraternas riksting, mot att (kd) inte är tillräckliga motståndare till bland annat aborter. Hot om nytt parti har uttalats.

Är Lars F Eklunds avhopp från (kd) del av detta?

Är ett nytt kristet parti på gång?

Klart är att partiet är idag ett helt annat än vad man var när det bildades. Kristdemokraterna har gjort ett val. Kd har blivit ett mer allmänborgerligt parti och på flera punkter anpassat sin politik. Partiet har också därmed attraherat betydligt fler väljare. Man blev därmed också en naturlig medlem av alliansen.

Kanske priset är att de mest fundamentalistiska och ideologiskt renläriga lämnar partiet.

Hur stor betydelse dessa grupper har för (kd) vet jag inte. Förmodligen har man större stöd bland kd:s medlemmar än bland väljare.

Göran Hägglund har gjort ett val. Han markerade detta val vid rikstinget. I kalkylen ingår förmodligen avhopp från partiet. Göran Hägglund har säkert insett att ett (kd) som kräver hårdare abortlagstiftning och blir mer likt vissa kristna partier i Europa attraherar mindre antal väljare och kan på sikt få problem att sitta i en regering.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Tja fast nu handlade det ju om att köpa tillbaka mark som ryssarna erövrade från Finland under andra världskriget..Likaså vill Japan få tillbaka de öar som ryssland tog i slutet av WW2 det är ju inte orimliga krav.. Men visst det var nog på knäna i vodkaångor som Jeltsin lovade det. Inte något som dagens ryssland under Putin skulle lova precis..

Anonym sa...

Ryssarna stal ju Finland från oss 1809. Vi kräver upprättelse.

TOMMY RYDFELDT sa...

"Vi kräver upprättelse". Vilka är vi?

Anonym sa...

Mauno Koivisto kommer att gå till historien som den som förlorade karelen den tredje gången, trist.

Anonym sa...

Upplever att Rydfeldt är mycket dåligt påläst i frågan om Karelen och Finlands nutidshistoria. Karelen är ett sår i Finlands historia, tiden för andra världskrget ligger nära sett i ett historiskt perspektiv. Många kareler tvångsflyttades efter annekteringen om man befann sig på fel sida gränsen.

Anonym sa...

En liberal som försvarar Sovjetunionens röverier ... man upphör aldrig att förvånas.

Anonym sa...

"Kanske Fredrik Reinfeldt skall lägga ett bud på Åland?"

Åland och Karelen är 2 helt olika saker.

TOMMY RYDFELDT sa...

Det var ett skämt om Åland. tror någon på allvar att Jeltsin hade fått igenom förslaget att sälja karelen i Duman?

TOMMY RYDFELDT sa...

Konstigt att alla har samma namn är. Anonym? Jag kommer aldrig försvara Sovjetunionens eller kommunismen röveri. Läs vad jag skrivit tidigare.

Och jag är mycket bra påläst. Men tror någon på allvar att Jeltsin hade kunnat sälja Karelen?

Jag gissar att han behövde utländsk valuta. Kontant. En dag i bastun med Mauno och en hel del Vodka kom han på: Jag säljer karelen. Vad bjuder ni?

Hur skulle duman ställt sig?

Jag ser gärna att Ryssland lämande Karelen till Finland, Gratis.

Det lär aldrig hända, kanske någon säger men det sa man om de baltiska staternas frigörelse med.

Det hände.

Anonym sa...

Ryssland sålde 1867 Alaska till USA för
7 miljoner dollar.
Så det var ju ingen ny idé.