onsdag, september 10, 2008

Vad blir det för regering om (sd) blir vågmästare?

Dagen efter valet i september 2010 kan vi vakna upp med en riksdag där alliansen har 166 mandat, (v)+ (mp) och (s) 166 mandat.

Statsminister Fredrik Reinfeldt funderar tillsammans med de tre övriga partiledarna i alliansen på om han skall avgå

Man är överens om att inte göra några uppgörelser med Sverigedemokraterna. Och om de tre på vänsterkanten kräver det avgår Reinfeldt. Man hoppas eventuellt på miljöpartiet.

Mona Sahlin är först ute och kräver regeringens avgång. Hon följs av Lars Ohly och Peter Eriksson som kräver samma. De hotar med misstroendevotum.

Då håller Jimmie Åkesson presskonferens. Sverigedemokraterna kommer vid ett misstroendevotum lägga ner sina röster. Man har inga krav om uppgörelser med regeringen utan kommer lägga sina egna förslag och bedöma de som regeringen lägger. Man säger klart nej till Mona Sahlin som statsminister.

En taktisk manöver av 8sd9 som vet att kräver man uppgörelser med alliansen för att stödja dem kommer Fredrik Reinfeldt att avgå direkt.

Alliansregeringen beslutar att sitta kvar tills vidare.

När misstroendevotumet ställs så röstar 166 ledamöter emot Reinfeldt. Men det behövs 175 så han har riksdagens förtroende, eller tolereras av riksdagen.

Hur länge kan en sådan regering sitta? Fyra år är en lång tid och när börjar Sverigedemokraterna ställa krav för att inte stödja ett misstroendevotum?

Förlorar regeringen en viktig omröstning har man två val. Att avgå eller utlysa nyval (extraval).

Hur opinionsläget ser ut kan avgöra hur man agerar.
Och vad kommer då istället?

Efter valet 2002 försökte lars Leijonborg bilda en (fp)+(c)+(kd)+(mp) regering. Skulle sådan vara aktuell igen?

Idag skriver de båda f.d. partisekreterarna Lars Stjernkvist(s) Håkan Wåhlstedt (mp) på DN debatt om att deras båda partier skall vända Vänsterpartiet ryggen och inleda ett samarbete som öppnar för ett samarbete med partier i alliansen.

Intressant i sig för det som de föreslår skapar ytterligare problem i det regeringsalternativ som skall möta väljarna 2010.

Är Vänsterpartiet med på att agera stödparti utan inflytande om (s) och (mp) bildar minoritetsregering?

Men ett samarbete kanske kommer snabbare än de båda partisekreterarna tror.Kanske kommer valresultatet 2010 att på sikt tvinga (s) 0ch (mp) att samarbeta med allianspartier?

För vad blir det för regering med (sd) som vågmästare?

DN

3 kommentarer:

Bruno sa...

Intressant hypotes som man antagligen kommer ha ett svar på den dagen någon journalist ställer den. Som det politiska läget ser ut blir det antagligen inte av. Svenska folket längtar säkert efter en rejäl återställare som känns utlovad av s. Om den återställaren kan levereras tvivlar jag på. Den annalkande lågkonjunkturen kommer att gräva hål i statens finanser så det som realistiskt kan erbjudas av s blir skattehöjningar.

Kulturbäraren sa...

Följande är Sverigedemokraternas syn på saken:

http://www.sdkuriren.se/blog/index.php/akesson/2008/03/17/hagglund_vill_halla_dorren_oppen

"Sverigedemokraterna kommer efter valet 2010 inte att sätta sig i knäet på vare sig socialister eller borgare. Vi kommer inte att upprepa de misstag som andra liknande partier i Europa gjort när de valt att agera stöd åt olika regeringskonstellationer. Vi är inte ute efter rollen som litet stödparti åt andra. Finner man sig i den rollen en gång så kommer man med största sannolikhet också att bli kvar där. Vår ambition är högre och mer långsiktig än så.

När vi går in i valrörelsen 2010 söker vi inte mandat för att stödja det ena eller det andra regeringsalternativet. Vi ber om stöd för att genomföra den politik vi beskriver i vårt eget valmanifest. Om vi efter 19 september 2010 hamnar i en förhandlingssituation har vi ingen anledning att nöja oss med mindre än att också vi, och i synnerhet våra väljare, får ut någonting. Vi har under partiets tjugoåriga existens lärt oss att vara tålmodiga och det är en egenskap vi kan få stor nytta av när vi träder in i riksdagen."


Sedan har statsminister Fredrik Reinfeldt (m), integrationsminister Nyamko Sabuni (fp) och Göran Hägglund (kd) inte sagt klart nej till ett samarbete med Sverigedemokraterna, vilket dock vänsterblocket har. Vänsterblocket kan i och för sig svänga.

TOMMY RYDFELDT sa...

Till SD-väljare!

Om vi bara ser rent taktiskt så har (sd) inget att hämta om man tror att det skulle gå att förhandla fram ett avtal med alliansen.

Man får nog tolka saker och ting väldigt snävt om man tror att Göran Hägglund, Nyamko Sabuni och Fredrik Reinfeldt sagt att man kan tänka sig samarbeta med (sd). Lite för mycket önsketänkande i detta.

Göran Hägglund gjorde ju dessutom ett generalangrepp på (sd) i Almedalen.

Det jag skriver är ju ett tänkbart scenario men kan givetvis förändras om (sd), om man skulle komma in i riksdagen, väljer att ställa krav för stöd till någon.

Då kan Sverige få en blocköverskridande regering eller borgerlig minoritetsregering med (mp).